NOVA FINANČNA PERSPEKTIVA – PRILOŽNOST ZA ZADRUGE

NatisniE-pošta

Vstopamo v leto 2015, ki slovenskemu kmetijstvu, zadružništvu in agroživilstvu prinaša veliko novosti, povezanih z izvajanjem nove skupne kmetijske politike, programa razvoja podeželja in drugih politik, kot so kohezijska, regionalna, socialna, za prihodnje sedemletno obdobje do leta 2020. Na področju kmetijstva bo na voljo podobna vsota denarja, kot smo jo imeli do sedaj, vendar za povsem drugačne programe. V številnih novih ukrepih bodo priložnosti tudi za zadruge. Odpirajo se možnosti na področju politike programa razvoja podeželja. Prav v slednjem Slovenija prepoznava vlogo zadrug za podeželje, zlasti njihov pomen pri pridelavi in predelavi slovenske hrane, organiziranju kmetijstva, ohranjanju delovnih mest na podeželju, zagotavljanju obdelanega in poseljenega podeželja, ki je podlaga za turistično dejavnost na podeželju. Veliko si obetamo od ukrepa o sodelovanju. Za učinkovito organiziranost proizvajalcev v kmetijstvu in gozdarstvu so potrebna vlaganja v izobraževanje in usposabljanje za proizvodnjo ter poslovno sodelovanje in upravljanje zadrug in drugih združenj proizvajalcev.

Preko kmetijskih in gozdarskih zadrug potekata odkup in prodaja več kot 80 odstotkov pridelane slovenske hrane in zadruge smo pomembne lastnice živilskopredelovalnih podjetij. Zadruge ohranjajo stabilno članstvo, povečujejo svoj kapital, kljub krizi povečujejo promet in so izvedle vrsto investicij ter širijo svojo prepoznavnost in vlogo na podeželju. Zelo pomembno je v zadružnih vrstah ohraniti organiziran odkup mleka, zato številne aktivnosti sledijo oblikovanju organizacije proizvajalcev za mleko. Potruditi se moramo povezati in konkurenčno prilagoditi našo živilskopredelovalno industrijo, okrepiti sodelovanje med zadrugami, zgraditi zadružni poslovni model skupne nabave in prodaje repromateriala, vzpostaviti medsebojno zaupanje ter poiskati vse možnosti, ki jih ponujajo skupna kmetijska politika in ukrepi regionalne in drugih politik, kjer bomo morali združiti naše ideje in skupaj pripraviti projekte. Zadružništvo lahko postane tudi najbolj resna in konkretna oblika socialnega podjetništva v Sloveniji. Večletna so naša prizadevanja za oblikovanje ustreznega podpornega okolja za zadružništvo in za sprejem davčno ugodnejše obravnave zadrug. Nujno je ponovno vzpostaviti zadružnim posebnostim prilagojen revizijski sistem. Veliko priložnosti imajo zadruge na področju organiziranega odkupa in prodaje lesa ter sodelovanja pri oblikovanju vsebin in gradnji gozdno-lesne verige, ki bo izboljšala izkoriščenost gozda in dvignila dodano vrednost lesu.

Pomembno je zagotoviti stabilni razvoj kmetijske proizvodnje in neodvisnost pri oskrbi s hrano, varno hrano za potrošnika ter upoštevati raznolikost v pogojih pridelave, značilnih za posamezne države, in ohranjati pridelovalne površine. Pozitivno je to, da slovenska javnost prepoznava lokalno slovensko hrano kot nekaj boljšega, zanjo je pripravljena odšteti tudi nekaj več denarja. K temu je pripomogla promocija, ki poteka v okviru Zakona o promociji in bo v prihodnje usmerjena vse bolj sektorsko. Seveda pa so pred zadrugami številni izzivi, zlasti pri pridelavi zelenjave, kjer so možnosti za njeno pridelavo v lokalnem okolju izjemno velike. Poleg zadrug in Zadružne zveze Slovenije k stabilnosti slovenskega kmetijstva prispevata tudi Deželna banka Slovenije in Semenarna Ljubljana. Slednja se ponaša z več kot 108-letno tradicijo in skrbi za ohranjanje avtohtonih, izvorno slovenskih sort semen vrtnin in poljščin, kar je ključno za zagotavljanje prehranske samooskrbe v Sloveniji. Z bančnim delom pa smo pomemben partner kmetom in zadrugam, kar je v tej krizi, ko se banke umikajo s podeželja, zelo pomembno.

Z željo, da izkoristimo priložnosti, ki nam jih daje nova finančna perspektiva, ter da pripravimo skupaj dobre inovativne in tržno zanimive projekte, vam želim prijetne praznike in uspešno v letu 2015.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij