ZDRAVJE V ŠPARGLJIH

NatisniE-pošta

Šparglji ali beluši (Asparagus officinalis) so ena od najbolj znanih zdravilnih rastlin, ki so jih poznali že stari Kitajci, Egipčani, Grki in Rimljani. Najprej so jih uporabljali kot zdravilno rastlino, šele pozneje so jih začeli ceniti kot delikatesno zelenjavo. Šparglji sodijo med prve vrste pomladne zelenjave. Njihova sezona, ki se začne z aprilom in traja vse do sredine junija, doseže vrhunec ravno okoli prvomajskih praznikov.

Šparglji so zelo zdravo živilo, ki naj bi pomagalo pri mnogih tegobah. Vsebujejo mnogo vitaminov in mineralov. Zaradi diuretičnega delovanja jih priporočajo pri povišani temperaturi in za odvajanje vode iz telesa. Čistijo ledvice, mehur, sečne kanale, kri, črevesje in jetra. Pospešujejo prebavo in spodbujajo delovanje ledvic ter krepijo imunski sistem. Šparglji so bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. Zaradi vsebnosti zdravilnih snovi in nizke vsebnosti ogljikovih hidratov ter maščob in obenem velike vsebnosti vlaknin so odlična dietna prehrana za sladkorne bolnike, revmatike, bolnike z osteoporozo ter bolnike s težavami srca in ožilja. Vsebujejo učinkovine, ki zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj in so učinkovite tudi v boju organizma z rakom.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij