NEVARNOST RAZMNOŽITVE PODLUBNIKOV

NatisniE-pošta

Po lanskem žledolomu v slovenskih gozdovih pričakujemo v letu 2015 povečanje poškodb gozdov iglavcev zaradi podlubnikov. Ti se lahko močno namnožijo na poškodovanem drevju iglavcev, ki ni bilo pravočasno posekano.
Rast populacije podlubnikov spomladi bo v precejšnji meri odvisna od intenzivnosti sanitarne sečnje napadenih dreves v gozdovih preko zime, zato morajo lastniki gozdov izkoristiti ugodnejše vremenske razmere za sečnjo in spravilo lesa v zimskem obdobju. S pravilnikom določeni rok za posek s podlubniki napadenih dreves, odkritih v jeseni in preko zime, je 19. marec.

Do tega datuma mora biti posekan ves s podlubniki napaden les, odpeljan iz gozda in predan v predelavo oziroma beljenje. Posekani in odpeljani iz gozda morajo biti tudi vsi močno poškodovani iglavci, ki sicer še ne kažejo vidnih znakov napada podlubnikov, predstavljajo pa potencial za njihov nadaljnji razvoj.

Lastniki gozdov naj bi v zimskem času redno pregledovali svoje gozdove in bili pri tem pozorni na potrebno sanitarno sečnjo. Lastniki lahko drevje, ki je napadeno s podlubniki, posekajo tudi pred izdajo odločbe za posek, o tem pa morajo predhodno obvestiti lokalno pristojnega revirnega gozdarja Zavoda za gozdove Slovenije.

 


Fotografija: DREVESA SMREKE, NAPADENA S PODLUBNIKI


Napadena drevesa iglavcev lahko v zimskem obdobju prepoznamo po odstopanju in odpadanju skorje z dreves, ko so krošnje še bolj ali manj zelene. Odpadanje skorje se najprej začne tik pod krošnjo. Še posebej intenzivno je to odpadanje, ko po daljši zmrzali nastopi otoplitev.

Eden od znakov napada podlubnikov je tudi kljuvanje skorje žoln in detlov ter posledično odpadli manjši kosi skorje na tleh okoli debla. Drevesa z naštetimi znaki je treba posekati najprej. Ko so drevesa popolnoma osuta, so hroščki podlubnikov že izleteli in si poiskali nova drevesa za svoj nadaljnji razvoj.

Marija Kolšek, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij