ZASTARANJE TERJATEV

NatisniE-pošta

Z zastaranjem preneha pravica zahtevati izpolnitev obveznosti (npr. plačilo računa). Zastaranje nastopi, ko poteče z zakonom določen rok. Sodišče upošteva zastaranje samo, če se dolžnik nanj sklicuje. Načeloma začne zastaranje teči z dospelostjo terjatve, vendar Obligacijski zakonik določa tudi posebna pravila (npr. periodične ali odškodninske terjatve). Splošni zastaralni rok je pet let. Daljši ali krajši zastaralni roki so določeni v Obligacijskem zakoniku ali v določbah drugih zakonov. Krajši zastaralni rok velja tudi za terjatve iz gospodarskih pogodb, kjer je določen triletni zastaralni rok. Gospodarske pogodbe so tiste, ki jih med seboj sklepajo pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, in samostojni podjetniki posamezniki.

Primož Žerjav, pravnik

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij