KOROMAČ JE ZDRAVA POPESTRITEV PREHRANE

NatisniE-pošta

Je tudi ena od najstarejših zdravilnih rastlin, ki so jo uporabljali že stari Egipčani in slavni zdravniki antike. V srednjem veku so ga prištevali med devet svetih zelišč za preprečevanja raznih bolezni. Bil je med najpomembnejšimi zdravilnimi zelišči v apoteki svete Hildegarde. Je okusna zelenjava, začimba in učinkovita zdravilna rastlina.

Koromač ali sladki komarček (Foeniculum vulgare) vsebuje velike količine vitaminov in mineralov ter vlaknin. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem. V ljudski medicini so cenjene njegove protivnetne in protibolečinske lastnosti. Učinkovine vsebuje cela rastlina, uporablja se tudi eterično olje. Koromač pospešuje izločanje sluzi in blaži krče, zato se uporablja pri težavah s prebavili in dihali. Je učinkovit pri vseh želodčno-črevesnih težavah, povečani želodčni kislini, protinu, slabokrvnosti, astmi, nižanju krvnega tlaka. Blaži menstrualne krče in težave v klimakteriju. Ugodno deluje na sečila, blaži glavobol, uporablja se tudi za izboljšanje spomina, pomaga pri demenci, disleksiji in depresiji ter pomirja. Korenina koromača čisti kri. Žvečenje surovih semen pa učinkovito preprečuje gripo, slab zadah, razkužuje ustno votlino, pomiri kolcanje ter blaži občutek lakote.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij