TEDEN GOZDOV 2015: NEGUJMO SLOVENSKE GOZDOVE

NatisniE-pošta

Zadnji teden v maju v Sloveniji že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja poteka Teden gozdov. Slovenski gozd je neločljiv del našega naravnega okolja, naše najpomembnejše naravno bogastvo in ključna osnova mnogih gospodarskih dejavnosti od lesnoproizvodnih, lova, turizma in vrste drugih, z gozdom povezanih dejavnosti.


Letošnji Teden gozdov je potekal pod sloganom »Negujmo slovenske gozdove«, s katerim smo želeli opozoriti na pomen nege kot osnovnega orodja za usmerjanje razvoja gozdov. Ustrezno izvajanje negovalnih ukrepov je še posebej pomembno pri sanaciji po žledu poškodovanih gozdov, nega pa spremlja rast in razvoj vsakega gozdnega sestoja, ki ga želimo vzgojiti v kakovosten, donosen, stabilen in zdrav gozd. Obnova gozda, bodisi s saditvijo sadik gozdnega drevja ali z naravno obnovo, je zgolj prva faza razvoja gozda. Ukrepi nege gozda obsegajo vrsto ukrepov v gozdnih sestojih, od nege mladega gozda (obžetev mladih drevesc, rahljanje, uravnavanje drevesne sestave, čiščenje gošče) do redčenja v malo starejših in v odraslih sestojih in do priprave zrelih sestojev na obnovo, s katero sklenemo življenjski cikel gozda in ga pripravimo na novo poglavje njegovega razvoja.


Usmerjanje razvoja gozda z nego ima v Sloveniji že dolgo tradicijo in je del zaveze slovenskega gozdarstva k sonaravnemu, trajnostnemu in večnamenskemu gospodarjenju z gozdovi. Potrebni negovalni ukrepi so za vse gozdove v Sloveniji določeni z gozdnogospodarskimi načrti. Revirni gozdarji Zavoda za gozdove so na voljo vsem lastnikom gozdov za informacije o vrsti, obsegu in načinu izvedbe potrebnih negovalnih ukrepov v njihovih gozdovih ter o možnosti pridobitve finančnih spodbud za izvedbo teh del.
mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij