LOKALNA TRAJNOSTNA OSKRBA IN KRATKE DOBAVNE VERIGE

NatisniE-pošta

Pomen lokalne hrane in spodbujanje kratkih dobavnih verig sta uvrščeni med strateške usmeritve slovenske kmetijske politike. Z več lokalne hrane in živil naj bi potrošniki razpolagali na tržnicah in trgovskih policah, več naj bi je ponudili v gostinstvu in turizmu in večji delež naj bi zavzemala pri javnem naročanju hrane in živil v javnih zavodih.

V prehrano v okviru javnih zavodov, kot so šole, vrtci, bolnišnice in domovi za starejše občane, kjer hrano in živila naročajo na podlagi postopkov javnih naročil, je vključen zelo velik del populacije, ki na izbiro hrane sam ne more neposredno vplivati. Na podlagi teh dejstev so se aktivnosti MKGP usmerile najprej in predvsem na boljše uveljavljanje načela kratkih dobavnih verig pri naročanju hrane in živil v javnih zavodih. Ena od zelo pomembnih dejavnosti v preteklosti je bilo sprejetje spremembe Zakona o javnem naročanju. Od 30. decembra 2012 je javnim zavodom omogočeno, da lahko enega ali več sklopov naročila izločijo in naročijo po enostavnem postopku z naročilnico ali pogodbo (ob upoštevanju dveh pogojev, to sta, da delež izločenega sklopa ali več sklopov ne presega 20 % vrednosti vseh sklopov skupaj oziroma celotne vrednosti naročila hrane in živil ter da je skupna vrednost izločenih sklopov manjša od 80.000 EUR).

Za večje uveljavljanje načela kratkih dobavnih verig pri proizvodnji hrane si MKGP posebej prizadeva tudi pri drugih instrumentih kmetijske politike. Večja ponudba lokalne hrane oziroma večja samooskrba sta tudi med cilji kmetijske politike, ki se dosegajo z ukrepi Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 in sheme neposrednih plačil 2015–2020.

S kratkimi dobavnimi verigami spodbujamo trajnostno rabo kmetijskih zemljišč, ki zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja, ohranjamo in po možnosti tudi povečujemo število delovnih mest na podeželju ter povečujemo stopnjo domače samooskrbe, hkrati pa ima zaradi zmanjševanja emisij toplogrednih plinov močan okoljski vpliv.

Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij