LEP JE OBČUTEK, KO SI REČEŠ: USPELO MI JE!

NatisniE-pošta

Intervju s smučarsko tekačico in dobitnico medalje na olimpijskih igrah v Sočiju Vesno Fabjan

»Kamniti zidovi imajo svoj namen. Ponudijo nam priložnost, da pokažemo, kako zelo močno si nekaj želimo.« Ta dva pomenljiva stavka si je kot osrednjo misel na svoji spletni strani zapisala Vesna Fabjan, 29-letna smučarska tekačica iz Spodnje Besnice pri Kranju, vrhunska športnica, ki je dvajset let svojega življenja posvetila športu in bila za tiste »kamnite zidove« poplačana z bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Sočiju.

Slovenci smo ponosni na vas, mnogim mladim ljudem ste tudi življenjska vzornica. Koga pa vi občudujete, kdo so vaši osebni vzorniki?

 

Najbolj me s svojo energijo, vztrajnostjo in pozitivnim odnosom do življenja navdihujejo športniki invalidi, ki imajo vsi po vrsti za sabo težke življenjske zgodbe, pa so navkljub vsemu uspeli polno zaživeti. Takšna so Gal Jakič, Jernej Slivnik in še mnogi drugi, ki so sicer vezani na invalidski voziček, pa vseeno živijo kot vsi mi, ki nismo invalidi. Na življenje gledajo s pozitivne plati, energijo vlagajo v doseganje ciljev, in kar je najpomembneje, ne obremenjujejo se z malenkostmi, ki večini zdravih ljudi grenijo življenje. Ne samo meni, vsem ljudem bi morali biti vsi ti mladi ljudje za vzor in zgled, kako je mogoče kljub težavam polno živeti.

 

Kako kot uspešna mlada ženska gledate na vašo generacijo Slovencev, od katerih so mnogi brez dela in zato črnogledi glede prihodnosti. Kaj bi jim položili na srce?
Seveda je država tista, ki bi morala poskrbeti, da bi bilo več delovnih mest tudi za mlade ljudi, kar bi številnim mojim vrstnikom vrnilo vero v boljšo prihodnost. Kot športnica pa na probleme mladih vseeno gledam malo drugače. Glede na lastne izkušnje sem namreč prepričana, da garanje v športu in življenju postopoma pripelje do rezultatov. Imeti je treba le jasen cilj, čeprav je pot do njega težka. Najlepši občutek in najvišja nagrada v življenju sta tista, ko sam sebi rečeš: Uspelo mi je!

Vrhunski šport terja velika odrekanja. Se kdaj vprašate, kaj mi je tega tekanja na smučeh sploh treba?
Ne, nikoli mi ni bilo tako hudo, da bi se kaj takega spraševala. Meni je šport način življenja, zato vem, da poleti ne morem na morje, ker takrat pač treniram, in da je april edini mesec, ko lahko odpotujem kam na toplo ali grem s prijatelji smučat. Seveda so trenutki, ko bi namesto treninga počela kaj drugega. A nam športnikom je tiste drobne dnevne želje laže potisniti na stran, ker vemo, zakaj delamo. Ko so rezultati, so odrekanja pozabljena.

Večkrat poudarjate, da si brez podpore družine svoje uspešne športne kariere ne morete zamišljati …
Res ne. Izhajam iz športne družine, tekmovalca sta bila tako oče Miran kot brat Aleš, mama Fani pa je vse ustrezno podpirala. In ko sem pri osmih začela še jaz, je bilo povsem normalno, da sta me starša vozila na treninge in me je družina spremljala na tekmovanjih. Moj način življenja je postal način življenja družine. Težko si predstavljam, da bi bil vrhunski športnik lahko uspešen brez podpore družine, pri meni osebno verjetno to ne bi šlo. Družina me spodbuja, tolaži in hvali, ko je to potrebno. Zato sem neizmerno hvaležna staršema in bratu.

Živite na podeželju v Spodnji Besnici na Gorenjskem. Vas je kdaj zamikalo, da bi se preselili v mesto?
Ne, nikoli. Uživam na podeželju, kjer se s sosedi poznamo in sem v nenehnem stiku z naravo. Lepo mi je, ko na rolkah treniram po vasi, pa me znanci in sosedje srečujejo, pozdravljajo in spodbujajo. V mestu je drugače, tako pristnih odnosov med ljudmi, kot so na podeželju, ni. Nepozaben je bil sprejem, ki so ga v Besnici oziroma »Vesnici«, kot so vas začasno preimenovali, pripravili sovaščani meni v čast, ko sem prejela bronasto olimpijsko medaljo v Sočiju. Vsi smo se čutili povezane, združene in z mojo medaljo skupaj nagrajene. Krasen občutek!

V življenju vrhunskega športnika je izredno pomembna prehrana. V kolikšni meri je v vaš jedilnik vključena pristna slovenska hrana?
Prehranjujem se seveda po nasvetih strokovnjakov, zato iz jedilnika izločam cvrtja, tudi krompir, vključujem pa veliko jedi z zelenjavo z domačega vrta. Sama si najpogosteje za kosilo pripravim kar testenine samo z olivnim oljem ali rižoto z morskimi sadeži in zraven obvezno solato, za večerjo pa naravni zrezek na žaru. Zelo sem sladkosnedna, obožujem potico, a sladice moram zelo omejevati. Kar zadeva prehranske dodatke, pa uporabljam le dovoljene napitke in energijske ploščice.

V začetku maja ste po krajšem premoru že začeli resno trenirati. Kakšni so vaši športni cilji?
Želim si dobrih rezultatov v prihodnji sezoni tekem svetovnega pokala in nestrpno čakam na odločitev, ali bo tudi Planica v prihodnjem januarju gostila eno od tekem. Če bo, bo ta tekma, tako rekoč pred domačim pragom, zame vsaj tako pomembna, kot je bila tista v Sočiju. Verjamem, da bom po dveh operativnih posegih zaradi srčne aritmije in po okrevanju lahko zopet trenirala na polno in dosegala rezultate, ki si jih želim in sem jih dokazano sposobna doseči. Sem večna optimistka.
Damjana Stamejčič

Vesna Fabjan zasebno

Ko ima med treningi in tekmami čas, Vesna rada brska po spletu, kofetka s prijatelji, nakupuje, rola, smuča, se sprehaja, bere, posluša glasbo (najraje Vlada Kreslina) in si ogleda kakšen film (med katerimi ji je najljubši Kaznilnica upanja). Zelo ima rada svojega triletnega nečaka Erazma in nasploh otroke, zato seveda razmišlja tudi o prihodnosti, ko bosta imela s partnerjem svojo družino. A do takrat jo čaka še veliko treningov in tekem. Taka je pač njena izbira.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij