ZADRUGE PROIZVAJAMO SLOVENSKO HRANO

NatisniE-pošta

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

Prodaja slovenskih podjetij tujcem v zadnjih mesecih sproža številne pomisleke. Nepremišljena ravnanja iz preteklih let in žalostne zgodbe podjetij so za sabo pustili veliko brezposelnih delavcev, brez vsega in z negotovo prihodnostjo, visoko zadolženost države in veliko idejo neoliberalnega kapitalizma. Vse tuje je bilo boljše od domačega, uvožena hrana je bila boljša kot domača. Ko je nastopila kriza, so se začele prodaje premoženja, ki dolgoročno zagotovo niso dobre za slovensko kmetijstvo in živilsko industrijo. Novi lastniki bodo prinesli novo svežino v poslovanje teh podjetij, a hkrati tudi velike spremembe, ki pa jih bodo najbolj občutili zaposleni, dobavitelji in slovenski potrošniki.

Zadruge smo na Slovenskem prisotne že več kot 140 let in smo preživele številne spremembe gospodarskih in političnih sistemov. Pogosto smo bile zapostavljene in neenakovredno obravnavane z drugimi gospodarskimi subjekti. Ko pa smo se znašli v krizi, se oblika zadrug vse bolj prepoznava kot nov poslovni model, primeren za sodobni čas. Z vztrajnim delom na dolgi rok in demokratičnim odločanjem en član en glas so se zadruge izognile žalostnim zgodbam mnogih podjetij. Tudi v svetu so močna gospodarstva tista, ki imajo dobro razvito zadružništvo in posledično temu tudi uspešno delujoče kmetijstvo. Zadruge smo tiste, ki odkupujemo slovenske kmetijske pridelke, jih predelamo in ponudimo potrošnikom. Zato podpiramo in si prizadevamo za učinkovito promocijo slovenske hrane tudi v okviru Zakona o promociji. Slovenske zadruge smo lastnice številnih mlekarn, mesnopredelovalnih obratov, vinskih kleti, ki poslujejo uspešno in svoje tržne priložnosti iščejo predvsem v lokalnem okolju. Povezujemo več kakor 15.000 kmetij, ki v veliki večini kmetujejo na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo. S svojo prisotnostjo v skoraj vsaki vasi ohranjamo poseljeno in obdelano podeželje ter s svojimi trgovinami oskrbujemo kmetije in številne podeželane. Zadruge odpiramo nove ali prenovljene trgovske poslovalnice, predelovalne obrate, skladišča, izvajamo poštne storitve in podobno.

Zadruge smo lastnice Deželne banke Slovenije, ki s svojim storitvami, usmerjenimi na slovenskega kmeta in podeželje, postaja nepogrešljiva partnerica. Banka ohranja število poslovalnic na podeželju in tako ostaja blizu svojim komitentom. Z vstopom Deželne banke Slovenije v lastništvo Semenarne Ljubljana, uspešnega podjetja s skoraj 110-letno tradicijo, ki je bilo pred propadom, se zagotavlja uspešna sanacija podjetja in vzdrževanje več kot 60 tradicionalnih in avtohtonih sort rastlin.

Spoštujemo tradicijo svojih prednikov, krepimo sodelovanje in organiziranost, investiramo v znanje, tehnologijo in razvoj, vse s ciljem, da ohranimo slovenskega kmeta, slovensko zemljo obdelano in poseljeno ter da zagotovimo kakovostno hrano prebivalcem Slovenije. Tako kot kmetje gospodarimo na svojih kmetijah, bi morali gospodariti tudi v slovenskih podjetjih v državi.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij