JAZ BOM PA ROŽENKRAVT UTRGAL

NatisniE-pošta

Poleg lipe in nageljna je bil roženkravt nekdaj simbol slovenskega naroda in je bil prisoten v vsakem podeželskem domu. Z rožmarinom in nageljnom sestavlja slovenski šopek. Vtkan je v številne narodne pesmi in običaje naših krajev. Roženkravt (Pelargonium radens) je vrsta pelargonije in je včasih krasil okenske police ter s svojim vonjem odganjal mrčes. Je dobro sredstvo za osvežitev prostorov in za odstranjevanje neprijetnih vonjev. Eterično olje roženkravta je dobro imeti v delovnih prostorih, ker ustvarja sveže ozračje in izboljšuje komunikacijo. Listi rastline so izredno aromatični in se lahko uporabljajo tudi v kulinariki.
V ljudskem zdravilstvu so z roženkravtom lajšali napade epilepsije in težave s srcem, slabost, depresijo in drisko. Razkužuje in pospešuje celjenje ran ter ustavlja krvavitve. Je učinkovito domače zdravilo proti povišanemu holesterolu – na dan prežvečimo četrt lista zeli. Eterično olje roženkravta je eno najboljših eteričnih olj za pospešeno čiščenje organizma in lajšanje duševnih tegob, povezanih z oslabelostjo in živčno izčrpanostjo ter depresijo. Na splošno eterično olje roženkravta učinkuje uravnalno, osvežilno in izboljšuje razpoloženje. Je izvrstno za uravnavanje življenjskih procesov v telesu, saj uravnava hormonski sistem. Pomaga ženskam pri menstrualnih težavah, v menopavzi in težavah z zanositvijo. S svojim vonjem odganja mrčes, še posebej komarje. V ta namen se z listi roženkravta namažemo po rokah, nogah in vratu.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij