BLIŽA SE SETEV OZIMNIH ŽIT

NatisniE-pošta

Vsako leto pred setvijo ozimnih žit je na trgu pester in kakovosten izbor ozimnih žit in tudi letos bo vsak kmetovalec zagotovo našel primerno vrsto in sorto, ki jo želi sejati jeseni. Med vsemi ozimnimi žiti, ki so na voljo pri nas, tokrat izpostavljamo le nekatera, popolno ponudbo pa boste našli na spletni strani Semenarne Ljubljana in v našem Katalogu ozimnih žit 2015.

Vse od začetka oktobra pa do sredine novembra lahko sejemo tritikalo RAGTAC, srednje zgodnjo sorto, ki doseže povprečno višino 90 cm. Rastlina je zelo zdrava, z močnim voščenim poprhom in se dobro odziva na mineralni dušik. Priporočena gostota setve je 300 do 400 semen/m2, sejemo pa jo lahko na vseh tipih tal.

V prvi polovici oktobra sejemo srednje zgoden dvovrstni ječmen MAXIM, ki je izredno produktivna sorta, s potencialom rodnosti večjim od 11,5 t/ha in povprečno višino 80 cm. Priporočamo ga za setev na produktivnih tleh, gostota setve naj bo 400 do 450 semen/m2.

V prvi dekadi oktobra je optimalni rok za setev pšenice OLIMPIJA, ene od treh sort ozimne pšenice, ki jih predvsem priporočamo to jesen. Olimpija je srednje zgodnja resnica izboljševalka s povprečno višino 89 cm. Odlikujeta jo hiter mladostni razvoj in dobra odzivnost na dodani mineralni dušik. Ima visok odstotek surovih proteinov in poudarjeno sedimentacijsko vrednost (kakovostni razred A in A/B). Priporočena gostota je 450 do 500 kalivih semen/m2.

Nekoliko nižja od Olimpije je resnica AREZZO (povprečna višina 75 cm), vendar pa je zelo prilagodljiva na rok setve. Njena dobra lastnost je, da dobro raste tudi na suhih rastiščih, kjer pa je priporočljiva nekoliko zgodnejša setev. Arezzo ima visoko hektolitrsko maso in izredno stabilno vrednost surovih beljakovin. Priporočena gostota setve je 430 do 480 kalivih semen/m2.

Tip pšenice z velikim genetskim potencialom za pridelek zrnja je srednje pozna sorta SY MOISSON. Resnica s povprečno višino 75 do 80 cm je izredno zdrava, primerna za setev na vseh tipih tal in tudi za pozne setve. Priporočena gostota setve je 350 do 450 kalivih semen/m2.

V Semenarni Ljubljana bomo znali odgovoriti na vsa vaša vprašanja v zvezi s setvijo, več na www.semenarna.si. Odličen in obilen pridelek pa je naš skupen cilj. A. T.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij