STRAH PRED NEVARNOSTJO PODLUBNIKOV V GOZDOVIH JE BIL UPRAVIČEN

NatisniE-pošta

Zaradi daljših obdobij toplega in sušnega vremena ter zaradi poškodovanih in oslabljenih iglavcev, ki so ostali v gozdovih po lanskem žledolomu, smo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) že spomladi opozarjali na ogroženost slovenskih gozdov zaradi podlubnikov, drobnih hroščkov, ki napadajo iglavce, v prvi vrsti smreko. Na začetku poletja se je močno povečala količina napadenih dreves smreke v slovenskih gozdovih in je v avgustu letos dosegla 750.000 m3 drevja. Približno toliko je bilo posekanih dreves zaradi podlubnikov v vsem letu 2005, ki je do sedaj veljalo za rekordno glede škode zaradi podlubnikov v gozdovih. Ker so podlubniki aktivni do pozne jeseni, bo razmah teh škodljivcev tako letos največji po drugi svetovni vojni, najbolj prizadeta pa so postojnsko, ljubljansko, kranjsko, tolminsko in kočevsko območje.

Škoda v gozdovih zaradi podlubnikov je bila po žledolomu sicer pričakovana, njen obseg pa je odvisen od vremena, namnoženosti podlubnikov in od hitrosti sanacije odkritih žarišč napada. Ključni ukrepi, s katerimi lahko omejimo ekološko in gospodarsko škodo, so sprotno odkrivanje novih žarišč napada podlubnikov, pravočasen posek in odvoz napadenih iglavcev iz gozda, vzpostavitev gozdnega reda in izvedba drugih varstvenih del v gozdovih. Pomembno je tesno sodelovanje lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. Podlubniki, ki se razvijejo na enem nepravočasno posekanem drevesu, lahko napadejo 10 do 20 drugih dreves. Z odlašanjem pri poseku napadenih dreves si lastniki gozda, poleg tega, da ogrožajo sosednji gozd, zmanjšujejo tudi dohodek od lesa. Les napadenih dreves se zaradi okužbe z glivami kmalu obarva sivo-modro, kar lahko zniža prodajno vrednost lesa v povprečju tudi za 30 €/m3, z odpadanjem lubja in nadaljnjim razvrednotenjem lesa pa se cena hlodovine zniža na raven celuloznega lesa.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij