SHEMA ZA MALE KMETE

NatisniE-pošta

Ena od novih shem, ki jo zaradi poenostavitve uvaja reforma Skupne kmetijske politike na področju neposrednih plačil, je shema za male kmete. Ta med drugim narekuje, da nosilec kmetijskega gospodarstva, ki se vključi v shemo, ni zavezan k izvajanju zelene komponente in ga, če ne uveljavlja ukrepov razvoja podeželja na površino, ni treba preverjati v okviru navzkrižne skladnosti.

V shemo za male kmete lahko vstopijo le nosilci kmetijskega gospodarstva, ki jim bodo leta 2015 dodeljene plačilne pravice. Vstop je prostovoljen in je mogoč le letos, medtem ko je izstop mogoč po letu 2015. Na podlagi oddane zbirne vloge za leto 2015 bo Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) do 1. oktobra 2015 obvestila nosilce kmetijskega gospodarstva o predvideni višini njihovega skupnega zneska neposrednih plačil za leto 2015. Slednje jim bo v pomoč pri odločitvi o vstopu v to shemo, kar bo mogoče do vključno 15. oktobra 2015. Ko je nosilec kmetijskega gospodarstva vključen v shemo za male kmete, je višina skupnega zneska za posamezno leto enaka seštevku plačil, ki bi jih prejel v okviru drugih shem neposrednih plačil (plačilne pravice, plačilo za zeleno komponento, plačilo za mlade kmete, proizvodno vezane podpore) na podlagi ugotovljenih površin in živali za leto 2015. Če ta seštevek preseže 1.050 evrov, se podpora omeji na 1.050 evrov. Nosilec kmetijskega gospodarstva mora ohranjati vsaj tolikšno število hektarov upravičenih kmetijskih površin, kot jih je prijavil v letu 2015 in zanje pridobil plačilne pravice. V nasprotnem primeru, razen v letu 2015, izgubi celoten skupni znesek za zadevno leto. Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij