REPA JE ZDRAVA POPESTRITEV ZIMSKEGA JEDILNIKA

NatisniE-pošta

Preden se je krompir razširil v naših krajih, sta bila repa in 40 34kostanj med najpomembnejšimi zimskimi živili, v današnjih časih pa se premalokrat znajdeta na naši mizi. Po prehranski plati je repa enakovredna brokoliju in drugim križnicam. Repa pomlajuje in čisti ter nas varuje pred mnogimi boleznimi današnjega časa. Sveža ali kisla repa sta bogat vir vitaminov (C, B, K), mineralov, antioksidantov, balastnih snovi, beljakovin in ogljikovih hidratov. Ker je nizkokalorična, pripomore k vzdrževanje primerne telesne teže in izgubi odvečnih kilogramov.
Sestavine v repi koristno vplivajo na dihala, ožilje, razmaščujejo in čistijo kri. Kisla repa deluje antiseptično in učinkovito čisti sečne poti, spodbuja delovanje žlez, ureja in pospešuje prebavo ter krepi imunski sistem. V kuhinji je uporabna cela rastlina. Uživamo lahko mlade liste, cvetove, poganjke in odebeljene korene. Repni listi vsebujejo več hranil kot koren in so eden od bogatejših virov kalcija nasploh, saj ga vsebujejo dvakrat več kot kravje mleko. Gomolje ribamo sveže za solate, jih kuhamo, pečemo in naravno kisamo. Zaradi vsebnosti gorčičnega olja imajo gomolji prijeten ostro sladkast okus. Za sočenje so uporabni listi in koreni, ki so zdrava sestavina mešanih zelenjavnih sokov.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij