ČAS PREIZKUŠENJ ZA SLOVENSKI GOZD

NatisniE-pošta

40 52Žledolom iz februarja 2014, ko je bilo poškodovanih 9 milijonov kubičnih metrov drevja, predstavlja za slovenske gozdove največjo naravno ujmo do sedaj. Tem poškodbam v gozdovih se je v letu 2015 pridružilo še sušenje iglavcev, predvsem smreke, zaradi napada podlubnikov. V celotnem letu 2015 so podlubniki po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije napadli več kakor 2 milijona kubičnih metrov smreke, kar prav tako nima primerjave v zgodovini slovenskega gozda.

Namnožitev podlubnikov v poškodovanih gozdovih je bila pričakovana, saj so poškodovana drevesa iglavcev ter daljša obdobja suhega in toplega vremena idealni pogoji za razvoj drobnih žuželk, ki jim pravimo podlubniki. Edini učinkoviti način, s katerim lahko zajezimo širjenje podlubnikov in s tem omejimo škodo v gozdovih, so posek in odstranitev napadenih dreves iz gozda ter ustrezna ureditev sečišča. Kljub mirovanju podlubnikov40 28 preko zime je treba prav zimski čas do meseca marca izkoristiti za posek poškodovanih dreves, da bi s tem zmanjšali obseg napada podlubnikov naslednje leto. Poškodbe po žledu in poškodbe zaradi namnožitve podlubnikov bodo pustile v naših gozdovih dolgotrajne posledice, tako negativne kot pozitivne. Negativne posledice so materialna škoda za lastnika gozda, zmanjšan prirastek v poškodovanih gozdovih in težave pri zagotavljanju vseh vlog gozda, od proizvodnih do ekoloških in socialnih. Pozitivna stran sprememb v gozdovih so povečanje njihove biotske in strukturne pestrosti zaradi pomlajevanja, večja stabilnost in boljše zdravstveno stanje. Večji obseg dela v gozdovih je tudi priložnost za aktiviranje tako lastnikov gozdov kot celotnega gozdarskega in lesno-predelovalnega sektorja v Sloveniji, kar prinaša nova delovna mesta in razvoj. Ujme so vplivale tudi na odnos in zanimanje slovenske javnosti za stanje gozdov in za rezultate gospodarjenja z gozdovi.
mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove SlovenijeFotografija B. Debevc
Podpisati fotografijo: Obnova poškodovanih gozdov se je že začela

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij