PRIPRAVE NA PROMOCIJO SEKTORJA MLEKA IN MESA

NatisniE-pošta

Kmetijska sektorja mleka in mesa sta se jeseni 2015 samostojno odločila, 40 27da z letom 2016 vstopita v triletno promocijo mleka ter govejega in perutninskega mesa. V prihodnjem letu bosta tako oba sektorja pristopila k zbiranju prispevka za promocijo, h kateremu bo svoj delež prispevala tudi država.
Obenem sektorja pripravljata tudi sektorski specifikaciji za postopek certificiranja proizvajalcev in trženje proizvodov z novo označbo »Izbrana kakovost – Slovenija«. Ta bo zagotavljala slovenskemu potrošniku kontrolirano višjo kakovost ter da je proizvod proizveden iz slovenskih surovin oziroma pridelan in predelan v Sloveniji. Prvi označeni mlečni in mesni proizvodi v shemi »Izbrana kakovost – Slovenija« naj bi bili postavljeni na police trgovin v drugi polovici leta 2016. S promocijo bomo povečevali zaupanje potrošnikov v sistem zagotavljanja sledljivosti, varnosti in kakovosti tovrstnih proizvodov. Predvsem bo promocija izpostavila prednosti proizvodov, ki bodo označeni z novim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«, kar bo pri potrošnikih povečalo prepoznavnost domačih, lokalnih proizvodov. Sektorja sta določila naslednje višine prispevkov za promocijo: 0,5 €/1000 litrov mleka, 0,70 €/glavo govedi, staro do enega leta, 2,40 €/glavo govedi, staro nad eno leto, in 0,003 €/glavo perutnine. Polovico tega zneska bo prispeval nosilec kmetijskega gospodarstva kot pridelovalec, drugo polovico pa kupec, ki meso odkupi za nadaljnjo predelavo (predelovalec), svoj delež k zbranim sredstvom pa bo dodala tudi država. Ministrstvo trenutno pripravlja natančnejša Navodila za zbiranje prispevka v obeh sektorjih. Ta bodo podrobneje opredeljevala način obračunavanja in plačila prispevka v praksi za vse zavezance po Zakonu o promociji. Vsi zavezanci za plačilo prispevka za promocijo za mleko, goveje in perutninsko meso bodo začeli plačevati prispevek predvidoma v prvi polovici leta 2016, vendar šele, ko bo Evropska komisija podala dokončno soglasje k shemi zbiranja prispevka in izvedbi promocije.
Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij