KAJ JE VARNOST?

NatisniE-pošta

V zadnjem obdobju se velikokrat srečujeva z otroki, ki imajo motnje pozornosti, ki so 41 24hiperaktivni in imajo druge vedenjske težave. Starši največkrat nemočno skomignejo z rameni ali se jim otrok celo zdi duhovit. Kadar se otrok ne počuti varno, kadar ne ve, »pri čem je«, takrat po navadi svoje čustveno stanje sporoča z neprimernim vedenjem.
Zato otrok potrebuje jasno postavljene meje. Vedeti mora, kaj se sme in kaj ne. Seveda te meje skuša kršiti, vendar smo starši prav zato na mestu vzgojiteljev in imamo moč, da te meje držimo, da smo dosledni. Če otrok spozna, da lahko v odnosu z nami počne, kar hoče, se mu občutek varnosti v odnosu poruši. S svojim vedenjem dobesedno sporoča: Ustavi me! Postavi mi mejo. Starši, ki tega ne zmorejo, se srečujejo z vedno večjo nemočjo in stisko. Otrok v svoji brezmejnosti dobi moč poglavarja v družini in sebi podreja vse odločitve. Tako ne obiščemo babice, ker je naš petletnik rekel, da ne gremo, ker noče k babici, ki zahteva, da pri kosilu sedi za mizo ….
Starši v svoji nemoči sledijo otrokovim zahtevam. Takšno ravnanje lahko pripelje tudi do tega, da se starši začnejo svojih otrok bati.

Fotografija arhiv Zavod Vezal
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij