LETO PARADIŽNIKA S SEMENARNO LJUBLJANA

NatisniE-pošta

Svež paradižnik lahko uživamo vse leto. Pozimi in spomladi ga kupimo, 41 23poleti in zgodaj jeseni pa uživamo pridelanega v domačem vrtu. Ta ima gotovo enkraten okus in aromo, najlepše pa je to, da vemo, kako je bil pridelan, saj mu za boljšo rast pomagamo tudi z dobrimi sosedi. Tako med paradižnik posejemo baziliko in peteršilj, koristen sosed mu je tudi boreč. Dobri sosedje paradižniku so še fižol, solata, zelena in česen. Po smernicah evropskega Združenja za dom in vrt (Home and Garden Association) je letošnje leto oznanjeno kot leto paradižnika. Tega se zavedamo tudi v Semenarni Ljubljana in vsem ljubiteljem te vrtnine ponujamo širok izbor sort in hibridov za vsak okus, ki jih lahko gojimo tako v vrtu kot tudi na balkonu ali terasi.

Tip paradižnika volovsko srce je že leta poznan debel paradižnik, danes pa je na voljo še paleta drugih sort, ki pri nas zelo dobro uspevajo. Velike paradižnike bo dala zgodnja sorta heinz 1370, ki raste v grmičkih in ne potrebuje opore. Mesnate plodove enkratnega okusa ima visok in bujen pozni paradižnik saint Pierre, za »pelate« pa posejemo paradižnik san marzano. Ploščato okrogle in mesnate plodove naredi sorta marmande, slovenska avtohtona sorta paradižnika val pa ima plodove z značilno srčasto obliko. Ti plodovi imajo malo semen, zato so primerni za kuhanje mezge, seveda pa tudi za pripravo solat. »Naša« pa je postala še ena sorta paradižnika, to je udomačena sorta novosadski jabučar, z velikimi, ploščato okroglimi plodovi, ki obilno rodi. Ljubitelji češnjevih paradižnikov boste navdušeni nad rumenoplodno sorto balcony yellow in rdečeplodno cocktail supersweet, ki ju boste našli v tematskih vrečkah Vonj in okus Mediterana. Vrečke Barvitost Mehike pa ponujajo visoko in bujno rastočo sorto Costuloto Fiorentino z velikimi, rebrastimi plodovi ter gosto mesnatim in sočnim mesom. Serija vrečk Profi hobi ponuja hibride paradižnikov, ki zagotavljajo velik in izenačen pridelek: Pablo F1 je srednje zgoden, s čvrstimi plodovi in dobro odpornostjo proti boleznim, mesnati paradižnik Troy F1 je nizek in bujen, Sweet Milion F1 je češnjev paradižnik z odličnim okusom in plodovi, težkimi 15 do 20 g. Poseben paradižnik je Pink Rise F1 z nenavadnimi svetlo vijolično do roza plodovi za popestritev poletnega solatnega krožnika.

Čas za setev paradižnika je v marcu. Posejemo ga v šotne lončke ali tablete, ki jih postavimo v mini rastlinjak in damo na sončno okensko polico ali v rastlinjak. V vsak lonček ali tableto posejemo po tri semena, ki jih pozneje redčimo, tako da ostanejo le najmočnejši sejanci. Sadike nato presadimo v vrt. Preden jih presadimo, jih nekaj dni »utrjujemo« s postavljanjem lončkov čez dan na prosto.

Semenarna Ljubljana
www.semenarna.si

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij