PRENEHANJE NAJEMA POSLOVNIH PROSTOROV

NatisniE-pošta

Bralka, ki najema poslovni prostor, nas je povprašala o načinu in rokih41 19 za prenehanje najemnega razmerja z najemodajalcem.
Pri najemu poslovnih prostorov sledimo določbam Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP-B, Uradni list RS, št. 32/00) in ne splošnim določilom Obligacijskega zakonika o zakupni (najemni) pogodbi, saj se ZPSPP podrobneje osredotoča na najem prostorov oziroma stavb, namenjenih poslovnim dejavnostim. Najemna pogodba lahko po 23. členu Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih sporazumno preneha vsak čas. Bolj kočljivi so načini prenehanja najemnega razmerja, kadar do sporazuma med strankama ne pride. Pri tem moramo biti pozorni na to, ali je najemna pogodba sklenjena za določen ali za nedoločen čas. Najemna pogodba, sklenjena za nedoločen čas, preneha z odpovedjo, vendar na podlagi odpovedi šele s potekom roka, ki ga določa najemna pogodba (odpovedni rok). Ta rok pa ne sme biti krajši od enega leta. Pogodba o najemu poslovnih prostorov se odpoveduje sodno. S tem je zakonodajalec skušal doseči višjo stopnjo varstva obeh udeležencev in celo pri trajnih obveznostih za nedoločen čas otežiti njihovo prenehanje. Najemna pogodba, sklenjena za določen čas, pa preneha s potekom časa, za katerega je bila sklenjena. Če je bila najemna pogodba sklenjena za določen čas, se šteje, da je bila obnovljena za nedoločen čas, če najemnik tudi po poteku časa, za katerega je bila pogodba sklenjena, poslovno stavbo oziroma poslovni prostor še naprej uporablja, najemodajalec pa v roku enega meseca po poteku tega časa ne vloži pri pristojnem sodišču zahteve za izdajo naloga za izpraznitev poslovne stavbe oziroma poslovnega prostora.

Manca Petelin, pravnica

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij