ZADRUGE SO ORODJE ZA IZBOLJŠANJE TRŽNEGA POLOŽAJA KMETOV

NatisniE-pošta

INTERVJU S THOMASOM MAGNUSSONOM, NOVIM PREDSEDNIKOM EVROPSKEGA 41 16vZDRUŽENJA KMETIJSKIH ZADRUG (COGECA).

Thomas Magnusson kmetuje na kmetiji v bližini manjšega univerzitetnega mesta Växjö, ki leži v južni osrednji Švedski, provinci Småland. Kmetijstvo na tem območju tradicionalno temelji na prireji mleka in gozdarstvu, kmetije pa so zaradi majhnih parcel in velike gozdnatosti področja relativno majhne. Thomas je od sredine sedemdesetih let skupaj z očetom vodil družinsko kmetijo, ki jo je prevzel v letu 1980. Njegova kmetija se je v zadnjih desetletjih razvijala predvsem s pomočjo nakupov zemljišč ter naložb v hleve in skladiščne in sušilne prostore za semena. Poleg dela na kmetiji je Thomas sodeloval na številnih voljenih položajih, med drugim je bil v obdobju 2011–2015 podpredsednik Federacije švedskih kmetov (LRF), od leta 2007 je tudi član upravnega odbora zadruge Lantmännen. Decembra 2015 je bil izvoljen za novega predsednika Evropskega združenja kmetijskih zadrug (COGECA) za mandatno dobo dveh let.

Katere prednostne naloge ste si zastavili kot novi predsednik COGECE?
Osrednje naloge COGECE se bodo v naslednjih letih osredotočale na učinkovito 41 16delovanje evropske kmetijske politike za zadruge. COGECA mora zagotoviti, da bo evropska politika na področju raziskav in inovacij naslovila gospodarske in podjetniške vidike kmetijskih zadrug. Nadaljevati mora z izboljševanjem delovanja verige preskrbe s hrano, z okrepljenim delom v »Forumu na visoki ravni za boljše delovanje verige preskrbe s hrano«, s sodelovanjem v razpravi o reformi skupne kmetijske politike do leta 2020 in v okviru mednarodnih trgovinskih pogajanj, prav tako pa tudi glede upravljanja s tveganji in drugimi orodji kmetijske politike. Preko promocije uspešnih zadružnih praks je treba razviti evropsko zadružno poslovno mrežo, spodbuditi in podpirati razvoj zadrug preko mreženja in sodelovanja z mednarodnimi organizacijami, kot so Mednarodna zadružna zveza (ICA), Zadruge Evrope, ICAO. Z organizacijo ciljnih dogodkov v različnih državah članicah EU bomo skušali pokazati, da so kmetijske zadruge dinamična in gospodarsko uspešna podjetja v korist članov zadruge. Izboljšati je treba tudi vedenje in znanje o pomenu zadrug in prednostih, ki jih zadružni način organiziranja omogoča na različnih področjih delovanja, tako med glavnimi deležniki kot v družbi na splošno.

Kaj menite o skupni kmetijski politiki do leta 2020 in kateri so osrednji izzivi za zadruge?
COGECA bo sodelovala v razpravah o reformi skupne kmetijske politike do leta 2020, saj je bistveno, da so kmetijske in gozdarske zadruge razumljene kot najpomembnejše orodje za kmete za izboljšanje njihovega tržnega položaja. Sedanja skupna kmetijska politika predvideva posebne določbe za organizacije proizvajalcev, velika večina le-teh so zadruge, v vseh sektorjih proizvodnje. Ti ukrepi zagotavljajo finančno podporo za vzpostavitev novih organizacij proizvajalcev in tudi za sodelovanje v organizacijah proizvajalcev z drugimi partnerji v verigi preskrbe s hrano. Glavni cilj teh ukrepov je koncentracija ponudbe s ciljem povečati pogajalsko moč proizvajalcev. Poleg tega so te podpore namenjene razvijanju novih dejavnosti za povečanje dodane vrednosti v verigi vrednosti, vse zato, da bi kmet dobil večji delež dodane vrednosti. COGECA spodbuja kmete, da te nove ukrepe uporabljajo v smeri podpore ustanavljanju novih organizacij, zlasti v tistih državah članicah EU ali v tistih sektorjih, kje je razvoj zadrug zaostal.

Kako vidite prihodnost zadrug?
Kmetijske in gozdarske zadruge veliko prispevajo k razvoju podeželskih območij v EU z zagotavljanjem gospodarske rasti in trajnostnim zaposlovanjem, in to bodo zagotovo počele tudi v prihodnje. Ob upoštevanju težkih razmer v evropskem gospodarstvu ne smemo pozabiti, da so kmetijske zadruge po vsej Evropi dokazale svojo odpornost še posebej v času krize, kar potrjujejo podatki o stalnem povečevanju prihodkov zadrug. Evropske zadruge bodo še naprej delovale v smeri podjetniških poslovnih strategij, v smeri aktivnosti z dodano vrednostjo, kar bodo dosegle z naložbami v okviru prehranske verige, zlasti na ravni predelave in trženja.

Kaj je vaše sporočilo slovenskim kmetom in zadrugam?41 17
Prepričan sem, da si slovenski kmetje želite čim večji donos, ki vam ga omogoča trg. Da bi to dosegli, je bistveno organiziranje v okviru zadrug, kar vam omogoča, da lahko sodelujete tudi v dejavnostih v nižji stopnji verige preskrbe s hrano in dodajate vrednost vašim proizvodom. Združeni v zadruge imate tudi večjo pogajalsko moč v prehranski verigi. Eden od ključnih vidikov sodelovanja z zadrugo se nanaša na zmožnost kmetov za investicije. Zadruge lahko bolje upravljajo naložbe, saj vam omogočajo kolektivno financiranje. Prepričan sem, da si slovenski kmetje, enako kot evropski kmetje in zadruge, delijo skupni cilj v smeri zagotavljanja uspešnega trajnostnega evropskega kmetijsko-živilskega sektorja. Zadruge so najboljše sredstvo, ki ga imamo kmetje, da dosežemo svoje cilje, zato pozivam vse slovenske kmete k sodelovanju z zadrugami oziroma organiziranju v okviru zadrug.

Thomas Magnusson osebno
S soprogo, ki je po poklicu učiteljica, imata tri odrasle otroke, predvsem pa ju razveseljujejo vnuki. Z najstarejšim sinom Andreasom skupaj upravljata kmetijo, ki obsega 160 ha njiv, od tega imajo v lasti 90 ha njiv, 70 ha pa v najemu, 140 ha gozda, 200 glav živine, od tega 70 krav molznic. Najraje je doma, na kmetiji, ali pa v njihovi poletni hiši na otoku Öland v Baltskem morju. V prostem času rad bere, najbolj ga navdušujejo knjige o družini Kennedy, ali pa se s svojim zvestim spremljevalcem, družinskim psom, poda na lov.
Intervju prevedla Bojana Jerina

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij