KOTIČEK ZAVODA ZA GOZDOVE - IZZIVI SLOVENSKEGA GOZDA

NatisniE-pošta

42 26Že štiri desetletja poteka vsak zadnji teden v maju slovenski Teden gozdov. Težko prezremo velik pomen slovenskih gozdov za blaginjo naše družbe, tako z ekološkega, socialnega kot gospodarskega vidika. V Tednu gozdov 2016 želi Zavod za gozdove Slovenije skupaj z vsemi ostalimi partnerji, ki se z gozdovi tako ali drugače ukvarjajo, še posebej opozoriti na nujnost skrbnega gospodarjenja z gozdovi in na odgovoren odnos družbe do tega našega najpomembnejšega naravnega bogastva.

Letošnji Teden gozdov je potekal pod sloganom »Gozdovi za jutri – ohranimo jih!«. 42 27V tem okviru je bila pripravljena vrsta prireditev in dogodkov, na katerih so bili predstavljeni izzivi, pred katere so postavljeni slovenski gozdovi. Gozd v zadnjem času doživlja velike preizkušnje zaradi spreminjajočega se naravnega in tudi družbenega okolja. Potrebe družbe po materialnih in nematerialnih dobrinah iz gozda so vse večje, na drugi strani pa so gozdovi vse bolj ogroženi. Naravne ujme so vse pogostejše, od žledolomov, snegolomov, vetrolomov in suše do obsežnih napadov škodljivcev. V letu 2014 je več kot polovico slovenskih gozdov prizadel žledolom, v letu 2015 pa so se v gozdovih razmnožili še škodljivci, predvsem smrekovi podlubniki. Prav zaradi žleda poškodovani gozdovi so utrpeli največjo dodatno škodo zaradi smrekovih podlubnikov, ki svoj pohod po Sloveniji nadaljujejo tudi v letu 2016. V teh razmerah sta varstvo gozdov in učinkovita sanacija poškodovanih gozdov še kako pomembni in zahtevata načrten in strokoven pristop, predvsem pa sodelovanje vseh: lastnikov gozdov, gozdarjev, raziskovalcev, izobraževalnih ustanov, politike in družbe nasploh, v skupni skrbi za slovenski gozd. mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij