10 LET KMETIJSKE ZADRUGE SAVINJSKA DOLINA

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Savinjska dolina je ena od najmlajših kmetijskih zadrug v Sloveniji, nastala je 43 2511. oktobra 2006 s spojitvijo Hmezad KZ Prebold in Hmezad KZ Tabor. Člani obeh zadrug so svojo odločitev na občnih zborih sprejeli soglasno, saj so bili prepričani, da bo kljub majhnosti novo nastala zadruga imela večjo pogajalsko moč proti kupcem in dobaviteljem ter se lažje prilagodila vsem zahtevam države in trga. V skupni zadrugi je tudi lažje organizirati delo in obvladovati stroške.


Direktorica KZ Savinjska dolina Darinka Pikl pove, da ima zadružništvo v Savinjski dolini korenine že od leta 1946, ko so nastale prve zadruge: »Savinjski kmet, takrat v prvi vrsti usmerjen v hmeljarstvo, je čutil potrebo, da se prostovoljno povezuje in na ta način krepi svojo pozicijo na trgu.« Zadruga ima devet zaposlenih, vanjo pa je včlanjenih 132 kmetij. Od članov in drugih okoliških kmetov odkupuje hmelj, mleko in živino. Svojim kmetom mleko in živino plačuje redno, pri njih ima v dopitanju tudi okoli 150 telet.

43 24Zadruga je v preteklih letih z lastnimi sredstvi obnovila vse svoje objekte. Predsednik KZ Savinjska dolina Milan Pustoslemšek razlaga: »Obnovili smo sedež zadruge, stanovanja in poslovne prostore, povečali in popolnoma prenovili trgovino v Taboru, postavili smo tudi novo skladišče.« V dveh trgovinah tako oskrbujejo lokalno prebivalstvo z repromaterialom, gradbenim materialom, živili in z mnogimi tehničnimi in gospodinjskimi pripomočki. V zadrugi so ponosni, da lahko sledijo osnovnim načelom Zakona o zadrugah, saj jim je v prvi vrsti pomembna skrb za kmeta, še posebej sedaj, v času hude krize v kmetijstvu. V. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij