70 LET KMETIJSKE ZADRUGE LENART

NatisniE-pošta

Zadružništvo se je na lenarškem območju začelo z ustanovitvijo nabavno-prodajne zadruge že leta 43 221946. Sledile so ji obdelovalne zadruge, v petdesetih letih pa so se po krajevnih centrih ustanavljale splošne kmetijske zadruge. V šestdesetih letih so se splošne zadruge združile v Agrokombinat KZ Lenart, leta 1977 pa se je zadruga ločila od kombinata kot temeljna organizacija kmetov in od leta 1992 deluje kot Kmetijska zadruga Lenart. Pomembna mejnika v razvoju zadruge sta bila pripojitev zadruge SKZ Ledavski dol Cankova in ustanovitev družbe Agrožita, v okviru katere deluje njihova sončna elektrarna. Direktor KZ Lenart Janko Hajdinjak dodaja: »Leta 2008 smo zgradili Kmetijski center v Lenartu, v letu 2015 smo ustanovili organizacijo proizvajalcev mleka, ki jo je priznalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zadruga je na področju semen generalna zastopnica za Inštitut za poljedelstvo in vrtnarstvo Novi Sad ter na področju krmnih dodatkov zastopnica podjetja Schaumann iz Avstrije.«

 


Zadruga danes združuje 54 članov in deluje na območju Slovenskih goric, v Prekmurju in delu Prlekije ter letno ustvari skoraj 40 milijonov evrov prihodkov.

 

43 23Fotografija arhiv Janez Rajšp
Janez Rajšp, predsednik KZ Lenart, pove: »Med naše dejavnosti spadajo odkup in prodaja kmetijskih proizvodov, mleka, goveda, prašičev in kmetijskih pridelkov, trgovinska dejavnost, kjer imamo devet prodajaln in pet bencinskih servisov, živilska in gostinska dejavnost, kjer delujeta dve živilski trgovini, okrepčevalnica in bovling ter veleprodaja, kjer nastopamo na mednarodnih trgih s prodajo žita.« V. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij