70 LET KMETIJSKE ZADRUGE AGRARIA KOPER

NatisniE-pošta

Današnja Kmetijska zadruga43 18 Agraria Koper je bila ustanovljena leta 1992, čeprav njeni začetki segajo že v leto 1945, ko se je na Obali začelo razvijati kmetijsko zadružništvo. Zadruga je danes ena od največjih zelenjadarskih zadrug v Sloveniji in vodilna kmetijska zadruga na Obali.

 

V Kmetijski zadrugi Agraria je združenih 146 pridelovalcev sadja in zelenjave iz Istre. Zadruga odkupi 90 odstotkov celotne prodajne proizvodnje svojih članov, letno okoli 1.500 ton sadja in zelenjave, vsaj še enkrat toliko pa od drugih pridelovalcev. Poleg tega usmerja kmete pri izbiri sadik, jim svetuje o količini pridelave glede na povpraševanje, jih oskrbuje z repromaterialom ter zanje opravlja administrativna opravila.

43 19

43 15Direktor KZ Agraria Koper Robert Fakin razlaga: »V zadnjih dveh letih smo kljub krizi realizacijo povečali za 16 odstotkov in danes promet zadruge znaša več kakor 14,5 milijona evrov na leto. Naša zadruga s sadjem in zelenjavo dnevno oskrbuje 300 hotelov, bolnišnic, manjših trgovin, šol, vrtcev, domov za ostarele in gostinskih lokalov. Prodali bi lahko še bistveno več, a žal nimamo količin. Odkupimo vso zelenjavo, ki jo kmetovalci pripeljejo v odkup, in jo redno tudi plačamo. V zadrugi je danes zaposlenih 120 delavcev.«

 

Zadruga pridelke svojih članov, predvsem sadje in zelenjavo iz Istre, prodaja v svojih devetih trgovinah, ki jih ima v vseh štirih istrskih občinah. V zadnjem obdobju so v zadrugi posodobili in popestrili ponudbo v več trgovinah, zlasti v Izoli in Kopru. Prenovili so sistem šestih hladilnic, obnovili računalniško omrežje ter v prodajo dodali predelane izdelke šalšo, paradižnikovo mezgo in marmelado iz kakijev.
Fotografija arhiv KZ Agraria Koper43 20

Predsednica KZ Agraria Koper Jožica Bolčič pravi: »Z intenzivno promocijo in predstavitvami smo dosegli, da so naši kmetijski izdelki posebej iskani in cenjeni. Danes kupec hoče vedeti, od kod je prišla hrana, ki jo kupi za svoj denar.« Zadruga gradi na zaupanju in dobrih odnosih s člani. Kmetijsko pridelavo želi približati tudi vrtičkarjem in šolarjem preko razvojno-izobraževalne dejavnosti v centru Purissima, kjer so kmetom na voljo tudi predstavitve moderne tehnologije pridelave. Hkrati namerava obnoviti nekatere sadike, kot so oljčne sadike, granatno jabolko, artičoke, žižole in fige. V. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij