120 LET KMETIJSKE ZADRUGE DOBREPOLJE

NatisniE-pošta

Zgodovina zadruge Dobrepolje sega v leto 1896, ko je bilo na pobudo Frana Jakliča ustanovljeno Kmetijsko društvo v Dobrepolju. 43 9Kot prva kmetijska blagovna zadruga na Kranjskem je društvo leta 1898 zgradilo zbiralnico mleka in sirarno, ki sta pomenili velik gospodarski korak za Dobrepoljsko dolino, saj se je svojimi izdelki hitro uveljavila v Ljubljani.

Leta 1901 so za potrebe zadružnega in kulturnega dela zgradili zadružni dom na Vidmu. V okviru društva je bila leta 1927 ustanovljena še živinorejsko-selekcijska zadruga. Prizadevanja dobrepoljskih živinorejcev na področju selekcije so spodbudila tekmovalni duh in začeli so prirejati razstave in tekmovanja živali. Pomemben del prihodka je Dobrepoljcem prineslo tudi izdelovanje izdelkov domače obrti, ki so jih izvažali izven Slovenije.

43 10Trenutno zadruga šteje 50 članov in zaposluje tri delavce, njihovi glavni dejavnosti sta prireja mleka in43 11 mesa ter trgovina z repromaterialom. Jožef Zrnec, predsednik KZ Dobrepolje, pove, da so veliko svojega dela usmerili v izboljšavo zemljišč: »Na 35 hektarih smo izvedli hidromelioracije, na 300 hektarih pa komasacijo in agromelioracije, tako so sedaj vsa naša zemljišča primerna za strojno obdelavo.«

V zadnjih letih so zgradili nove skladiščne prostore in obnovili zadružno stavbo v Vidmu. Cilj zadruge je ohraniti in poglobiti sodelovanje z njenimi zadružniki, saj bo to zagotavljalo prihodnost kmetov in ohranjalo podeželje živo.

Zadruga vabi vse na slovesnost ob 120. letnici zadruge, ki bo 11. septembra 2016 na Zdenski rebri v Zdenski vasi 51. Ob tej priložnosti bo tudi razstava živine, ki se bo začela ob 9. uri. Vabljeni! V. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij