BOLJŠI DOSTOP DO INFORMACIJ ZA UČINKOVITEJŠE GOSPODARJENJE Z GOZDOVI

NatisniE-pošta

Značilnost slovenskih gozdov gozd16je med drugim tudi razdrobljena lastniška struktura zasebnih gozdov, ki ovira učinkovito in aktivno gospodarjenje z njimi. Spodbujanja aktivnega gospodarjenja v zasebnih gozdovih se v zadnjih letih loteva več evropskih in nacionalnih projektov, med njimi tudi projekt SIMWOOD v okviru 7. Okvirnega evropskega raziskovalnega programa, ki išče rešitve za večjo izkoriščenost gozdnih lesnih virov v zasebnih gozdovih, ki je marsikje prenizka. K neaktivnosti oziroma aktivnosti lastnikov gozdov prispevata tudi njihova obveščenost in možnost dostopa do podatkov, pomembnih za gospodarjenje z njimi.

V Sloveniji razpolagamo z bogato bazo podatkov o gozdovih, ki jo zagotavlja in vzdržuje gozdarska stroka in je v glavnem dostopna preko spleta. A neposredni uporabnik teh podatkov, lastnik gozda, se pri samostojnem iskanju informacij pogosto sreča s težavami pri dostopu do podatkov o lastnem gozdu zaradi zapletenih poti iskanja ustreznih podatkovnih zbirk in prikaza podatkov. Z upoštevanjem omejitev in želja lastnika gozda je mogoče dostop do obstoječih zbirk podatkov o gozdovih prilagoditi tako, da sta pregled in uporaba teh podatkov enostavnejša.

Fotografija:Zavod za gozdove Slovenije

 

Nove rešitve za dostop do gozdarskih podatkov bodo predstavljene tudi na posvetu v okviru Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2016 v Gornji Radgoni, in sicer v nedeljo, 21. avgusta 2016, ob 14. uri v dvorani št. 2. Predstavili bomo možnosti novih rešitev na področju gozd43 29arskega načrtovanja s posebnim poudarkom na načrtih za gozdno posest in možnosti razvoja dostopa do obstoječih gozdarskih podatkovnih baz preko Pregledovalnika podatkov o gozdovih (http://prostor.zgs.gov.si/pregledovalnik/), ki ga vzdržuje Zavod za gozdove Slovenije. Prav za poenostavitev dostopa do obstoječih virov informacij na področju gozdarstva pa se v okviru omenjenega projekta SIMWOOD že razvija informacijski portal za lastnike gozdov www.slovenski-gozdovi.org.
mag. Andrej Breznikar
Zavod za gozdove Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij