ČAS JE ZA OBNOVO GOZDOV

NatisniE-pošta

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE

Februarja letos so minila tri leta od katastrofalnega žledoloma, ki je prizadel več kot 45 20polovico slovenskih gozdov in močno spremenil njihovo podobo, predvsem na Notranjskem, severnem Primorskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Obsežnim poškodbam zaradi žleda se je v letih 2015 in 2016 pridružila še namnožitev podlubnikov, zlasti velikega smrekovega lubadarja, ki je pričakovana posledica naravnih ujm v gozdovih. Zaradi sanacije poškodb zaradi žleda in podlubnikov je bil v zadnjih treh letih posek lesa v slovenskih gozdovih za približno 50 odstotkov večji kot v letih pred žledom, in sicer je bilo posekanih več kakor 6 milijonov kubičnih metrov lesa na leto.

Poškodbe gozdov so marsikje tako velike, da jih bo treba obnoviti, skupaj je poškodovanih več kot 20.000 hektarjev gozdov. Večina teh gozdov se bo obnovila po naravni poti s pomočjo ukrepov nege gozda, del (10 odstotkov) ali okvirno 2.000 hektarjev pa s saditvijo sadik gozdnega drevja. Sredstva za sofinanciranje potrebnih del pri obnovi in negi po ujmah poškodovanih gozdov so zagotovljena v 45 21Programu razvoja podeželja 2014–2020 (PRP), izvedbo ukrepov pa usmerja Zavod za gozdove Slovenije. Prvi gozdovi so bili v okviru programa PRP obnovljeni v jeseni 2016, in sicer na 80 objektih v skupni površini 60 hektarjev. Posajenih je bilo 132.000 sadik desetih različnih drevesnih vrst. Največ je bilo sadik bukve (66 odstotkov) in smreke (32 odstotkov), posajene pa so bile tudi sadike hrasta, rdečega bora, macesna, lesnike, pravega oreha, gorskega javorja, divje češnje in črne jelše. Cilja pospeševanja obnove poškodovanih gozdov, ki se bo intenzivno nadaljevalo tudi v letu 2017, sta čim hitrejša vzgoja mladega gozda na poškodovanih območjih in ponovno osnovanje pestrih, čim bolj naravnih in stabilnih gozdnih sestojev. mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

Pogosto lastnikom gozdov pri saditvi priskočijo na pomoč prostovoljci
Fotografija arhiv ZGS

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij