PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

NatisniE-pošta

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem Direktorata C za Strategijo, 45 1hpoenostavitev in analizo politik Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropske komisije

Dr. Tassos Haniotis je odraščal v grških Atenah, kjer je tudi diplomiral iz ekonomije na Ekonomski fakulteti. Nato je dobil štipendijo in odšel v ZDA na Univerzo v Georgii, kjer je magistriral in doktoriral iz agrarne ekonomike s poudarkom na kmetijskih izmenjavah med ZDA in takratno Evropsko komisijo. V New Yorku je sodeloval na tekmovanju Evropske komisije, kar ga je postopoma pripeljalo do službe v tej instituciji, kjer dela na področju skupne kmetijske politike na različnih delovnih mestih od leta 1989.

Kakšno je vaše mnenje o razvoju nove skupne kmetijske politike po letu 2020? Kaj so glavni poudarki SKP 2020?
Lekcije, ki izhajajo iz izvajanja skupne kmetijske politike, pritiski, ki izhajajo iz pogosto neizogibnih kriz, ki spremljajo kmetijski sektor v nenehno spreminjajočem se trgovinskem in gospodarskem okolju, ter potreba, da bi bolje povezali politiko širših prednostnih nalog EU, kažejo na nekatere širše izzive, ki bi jih morali nagovoriti:
• boljša delitev nalog med EU, državami članicami in na ravni kmetov, tako da subsidiarnost ne škoduje, ampak krepi enotni trg;
• krepitev dohodkovne varnosti pri povečanih sinergijah med neposrednimi plačili in ukrepi za obvladovanje tveganj;
• dopolnjevanje ukrepov za upravljanje z zemljišči, tako da bodo bolj usmerjeni v podnebne in okoljske učinke;
• radikalna poenostavitev in posodobitev nadzora porabe denarja davkoplačevalcev v Evropski uniji in premik od skladnosti k rezultatom, ki temeljijo na dosežkih, kar bo dodalo več vrednosti Evropski uniji za denar, ki ga ta nameni kmetijstvu.

Katere so prednosti in slabosti trenutne skupne kmetijske politike?
Po mojem mnenju so dosežki trenutne skupne kmetijske politike, izhajajoči iz reform, ki so se začele že 45 16pred 25 leti, naslednji: (i) premostitev vrzeli med proizvajalčevimi svetovnimi cenami in cenami v EU na področju kmetijstva, ki je povečala konkurenčnost evropskega kmetijstva, (ii) pomembna vloga EU, še posebej njeno preoblikovanje v neto izvoznico agroživilstva in pomembno trgovsko igralko za tako izvoz kot uvoz, kar je z raznoliko strukturo evropske agroživilske panoge ustvarilo veliko delovnih mest na izvozni in uvozni strani, in (iii) zagotavljanje relativno večje stabilnosti dohodka v zelo nestabilnem kmetijskem dohodku in cenovnem okolju po svetu. Njene pomanjkljivosti se nanašajo na neenake rezultate v okoljski učinkovitosti kmetijstva EU, počasno rast produktivnosti, ki jo označuje odtok delovne sile namesto raziskav in inovacij, ter na še vedno burno razpravo o stopnji pravičnosti, »zelenosti« in enostavnosti SKP.

Kateri so glavni izzivi evropskih in slovenskih zadrug v novi skupni kmetijski politiki?
Evropske in slovenske zadruge bi se morale truditi povečati svojo vlogo v verigi preskrbe s hrano s prikazom dodatne vrednosti sodelovanja proizvajalcev, sledenjem novim trendom potrošništva ter s prilagajanjem proizvodnih metod in izdelkov novim razmeram. Tako bi lahko prispevale k prizadevanju za bolj transparentne in predvidljive prehranske verige, ko gre za oblikovanje cen za proizvajalce in potrošnike. Inovacije in v prihodnost usmerjeni pristopi k razvoju trga so ključni pri ustvarjanju dodatne vrednosti izdelkov in s tem za razbremenitev stroškovnih pritiskov dejavnikov, ki jih kmetje ne morejo nadzorovati.

Kaj je vaše sporočilo slovenskim zadružnikom?
V zelo nestabilnem okolju, polnem presenečenj, izzivi in priložnosti, s katerimi se srečujejo mali proizvajalci v EU, niso nahraniti svet z veliko količino hrane, ampak z raznoliko in kakovostno hrano. Veliko je namreč državljanov EU in vse več je državljanov po vsem svetu, ki pozdravljajo pestrost in raznolikost, ki ju prinašajo kakovostna živila, proizvedena s trajnostnimi metodami.

Dr. Tassos Haniotis osebno
Tassos Haniotis je poročen z umetnostno zgodovinarko (kar ga, kot ekonomista, drži v ravnovesju) in imata hčerko, ki dela magisterij iz metodologij raziskave v psihologiji (kot pripravo na bodoč študij vedenja živali). Nima kmetijskega ozadja – je mestni fant, ki se je odločil za študij, kjer so bila na voljo sredstva (in tako vzljubil sektor, za katerega si v svoji mladosti ni predstavljal, da bi mu lahko bil všeč). Kadar ima čas, rad potuje, bere, predvsem zgodovinske knjige, rad hodi v kino in si polni čustvene baterije, ko pelje na sprehod svoja dva psa.

Intervju prevedla Vanja Vodenik

Fotografije osebni arhiv Tassos Haniotis

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij