ŠKODA ZARADI DIVJADI IN ZVERI VELIKA TEŽAVA

NatisniE-pošta

Škoda, ki jo divjad, zveri in medved povzročajo v kmetijstvu, postaja vedno večja, saj so se živali čezmerno namnožile. Živali v okviru svojega življenjskega prostora prečkajo kmetijska zemljišča, travnike in gozdove. S svojo prisotnostjo na teh površinah povzročajo škodo na premoženju, kmetijskih zemljiščih, v intenzivnih nasadih in sadovnjakih, vrtovih, domačim živalim, v različnih objektih, na gozdnih zemljiščih in vozilih v prometu. Kmetje in zadružniki vsak dan opozarjajo na nujnost rešitve nastale problematike, saj se dosedanji ukrepi za preprečevanje oziroma znižanje škode se niso izkazali za učinkovite. Prav tako se kmetje pogosto ne odločijo za vlaganje zahtevkov zaradi škode, ki jo povzročijo divjad in zveri, saj so odškodnine zelo nizke. Na to temo je sredi februarja v Hočah potekala tudi javna tribuna o upravljanju z divjadjo in zvermi v Sloveniji z naslovom »Zahtevamo konec škod po divjadi in zvereh«. Prisotni so si bili enotni, da je divjadi in zveri v naših gozdovih preveč in je nujno treba poiskati rešitve, ki bodo zaščitile interese lastnikov gozdov in kmetijskih zemljišč. »Pozivam pristojna ministrstva in organizacije, da se dolgoročno sistemsko uredi problematika škod zaradi divjadi in zveri, da se sprejme ustrezna zakonodaja o gospodarjenju z divjadjo in zvermi in da se zagotovi primerno nadomestilo škode vsem, ki so jih divjad, zveri ali medved prizadejali,« je poudaril Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.
A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij