TERAN PTP JE IN MORA OSTATI SLOVENSKI

NatisniE-pošta

Po odločitvi Evropske komisije, da namerava s pravnim aktom dovoliti Republiki Hrvaški45 7 izjemo pri uporabi imena teran, ki ga je Slovenija zaščitila na ravni Evropske unije in ima uveljavljeno zaščito, potekajo prizadevanja za ohranitev celovitosti zaščite terana. Slovenski kmetje, pridelovalci terana, Zadružna zveza Slovenije s svojimi članicami, pristojno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, januarja ustanovljena Civilna iniciativa za spoštovanje zaščite terana PTP in drugi bodo izkoristili vsa možna pravna in politična sredstva, da zagotovijo spoštovanje zaščite terana PTP. »Gre za temeljno spoštovanje strokovnega, pravnega in političnega dogovora na najvišji ravni,« je prepričan predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Ob tem opozarja: »Tudi naše zadruge so med pomembnimi pridelovalci vina teran PTP že vse od sredine 19. stoletja. Naša zadruga Vinakras Sežana je najpomembnejši proizvajalec vina teran PTP in uporaba imena teran na Hrvaškem bi bil velik udarec zanjo. Odmik od že uveljavljene zaščite bo imel nepopravljivo poslovno škodo za vse pridelovalce terana PTP in njegov ugled med potrošniki.« Problematiko je obravnaval tudi strokovni odbor za vinogradništvo pri Zadružni zvezi Slovenije. Zadružna zveza Slovenije je problematiko zaščite terana PTP izpostavila tudi na sekretariatu COPA COGECE v Bruslju, pozvala Vlado Republike Slovenije, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije, slovenske evropske poslance in vse druge institucije, da uporabijo vsa razpoložljiva pravna sredstva pri boju za slovenski teran PTP. A. J.

Fotografija arhiv Vinakras Sežana
Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij