SEMENARNA LJUBLJANA USPEŠNO ZAKLJUČILA PRISILNO PORAVNAVO

NatisniE-pošta

Semenarna Ljubljana s 111-letno tradicijo je podjetje nacionalnega pomena, saj je edino podjetje v Sloveniji, 45 5ki varuje in ohranja slovenske avtohtone in udomačene sorte ter z moderno tehnologijo in požrtvovalnostjo razvija nove in s tem zagotavlja pridelavo kakovostne domače hrane. V začetku februarja 2017 je Semenarna Ljubljana uspešno zaključila prisilno poravnavo, ki je bila nad podjetjem uvedena leta 2012.

»Podjetje zadnja tri leta odlično dela, redno poslovanje je dobro, poslujemo pozitivno, vsako leto beležimo vsaj 5-odstotno rast in celo ustvarjamo dobiček,« je o poslovanju na novinarski konferenci povedal Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana. Ohranjanje avtohtonih slovenskih semen je ključno za pridelavo kakovostne slovenske domače hrane in za lokalno samooskrbo. V Sloveniji namreč najbolj uspeva seme, ki je prilagojeno slovenskim rastnim razmeram. Trenutno imajo v prodaji kar 23 avtohtonih in osem udomačenih vrst vrtnin ter štiri avtohtone sorte poljščin. Ta semena vzdržujejo na Selekcijsko-poskusnem centru Ptuj, kjer preizkušajo vsa semena, ki jih ponujajo na trgu, in tudi razvijajo nove sorte. V prihodnje Semenarna Ljubljana pričakuje tudi pomoč države, do sedaj pomoči države ni bila deležna, na področju ohranjanja avtohtonih in udomačenih sort, ki so ključne za lokalno pridelavo hrane, zlasti za investicije v Selekcijsko-poskusni center na Ptuju. Večinska lastnica podjetja je Deželna banka Slovenije, ki je v Semenarni Ljubljana videla razvojni potencial. »Čeprav je bila za 45 6banko to zelo zahtevna poslovna odločitev, kjer ključna dejavnika nista bila zgolj poslovni učinek in finančna analiza, pa smo se zavedali nacionalnega pomena podjetja za ohranjanje avtohtonih in udomačenih sort. To našo banko razlikuje od drugih bank,« je povedala Sonja Anadolli, predsednica uprave DBS. Semenarna Ljubljana sodeluje tudi z več kot sto slovenskimi kmetijsko-gozdarskimi zadrugami, predvsem na področju oskrbe z reprodukcijskim materialom, te pa delujejo v skoraj vsaki slovenski vasi in so pomemben partner kmetom in podeželju. Poslovanje z zadrugami se je v zadnjem letu povečalo za 30 odstotkov. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je ob tem povedal: »V času, ko hrana postaja strateška surovina, ko ljudje želijo slovenska živila in se poudarja pomen samooskrbe, se moramo zavedati, da kakovostne lokalne hrane ni brez domačih semen.«
V. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij