DROBNJAK JE VIR BLAGODEJNIH UČINKOVIN

NatisniE-pošta

Drobnjak je prva zelenjadnica, ki začne poganjati zgodaj spomladi, njegovi ozki votli listi namreč ne prezimijo. 46 33Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, zdravih olj in drugih zdravilnih učinkovin. Drobnjak izhaja iz osrednje Azije, danes pa je razširjen po vsej Evropi, posebno mesto ima v švedski in francoski kulinariki.


Drobnjak (Allium schoenoprasum) izboljšuje počutje, pomaga pri slabokrvnosti, čisti kri, znižuje holesterol in krvni tlak, spodbuja krvni obtok, raztaplja sluz v telesu, krepi imunski sistem, čisti in spodbuja delovanje ledvic. Zaradi vsebnosti vitamina C in železa odpravlja spomladansko utrujenost in ščiti pred prehladnimi obolenji. Blagodejno vpliva na prebavo, saj jo pospešuje in odstranjuje črevesne zajedavce. Drobnjak je antiseptik in antioksidant, deluje proti glivičnim obolenjem in celo kot antibiotik. Čebulice drobnjaka naj bi imele protirakavi in protitumorni učinek. Drobnjak je vsestransko uporaben v kulinariki. Drobnjaka ne peremo, ker bi tako izgubil aromo, ter ne kuhamo, da ohranimo zdravilne učinkovine. Zato ga raje posujemo po že pripravljeni jedi oziroma solati. Za zimsko porabo ga zamrznemo, ali še bolje, presadimo v lončke in postavimo na svetel prostor v stanovanju. Na vrtu drobnjak brani sosednje rastline pred škodljivci, ker odvrača žuželke, njegovi cvetovi pa so privlačni za čebele in druge koristne žuželke.
Besedilo Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij