ZNANJE ZA GOZD

NatisniE-pošta

Povezanost slovenske družbe z gozdom se kaže tudi v tem, da že več kot 40 let vsako leto 46 25zadnji teden v maju obeležujemo v Sloveniji teden gozdov. Letošnji teden gozdov med 22. in 28. majem 2017 je zaznamovala vrsta prireditev, ki so jih pripravile gozdarske institucije v Sloveniji in so potekale pod skupnim naslovom »Znanje za gozd«. Nekateri dogodki pod to skupno temo se bodo zvrstili tudi v juniju.


Pomen znanja za prihodnost slovenskih gozdov izpostavljamo ob letošnjih jubilejih dveh ključnih institucij na področju načrtnega razvojnega, raziskovalnega in pedagoškega dela v gozdarstvu, in sicer 70. letnice ustanovitve Gozdarskega inštituta Slovenije in 70. letnice Biotehniške fakultete v Ljubljani.


Gozd dandanes zaznamujejo hitre spremembe v naravnem in družbenem okolju, gozdovi pa kratkoročno46 26 na te spremembe niso najbolje prilagojeni. Ko je slovenske gozdove februarja 2014 prizadel katastrofalni žledolom, smo vsi ponovno spoznali, kako ranljivi so lahko naši gozdovi. Žledolomu je sledil napad podlubnikov, podnebje postaja vse bolj nepredvidljivo, pogostnost naravnih ujm pa je vedno večja. Ni samoumevno, da so gozdovi zdravi in v dobrem stanju – pri načrtnem gospodarjenju z njimi so ključni neprestano odkrivanje novih znanj, raziskave, razvoj, izobraževanje in prenos novega znanja v gozdarsko prakso, ki zagotavlja optimalen razvoj gozdov in blaži posledice naravnih ujm. Razmere v gozdovih so marsikdaj tako unikatne, da so rezultati tujih raziskav zgolj omejeno uporabni v slovenskih gozdovih in se moramo nasloniti predvsem na lastne vire znanja. Pri tem smo v Sloveniji na zelo dobri poti, saj se lahko pohvalimo z vrsto uspešnih rezultatov raziskovalnega in razvojnega dela v gozdarstvu.
mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij