LETOŠNJE VROČE POLETJE PODALJŠUJE NAPAD SMREKOVEGA LUBADARJA

NatisniE-pošta

47 30Največja namnožitev smrekovega lubadarja v zgodovini v slovenskih gozdovih, ki smo ji priča v zadnjih treh letih in je predvsem posledica žledoloma v letu 2014, se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Dodaten zagon napadu lubadarja v smrekovih gozdovih daje letošnje vroče in sušno poletje z daljšimi vročinskimi valovi. Visoke temperature ugodno vplivajo na razvoj podlubnikov, ki se razvijajo hitreje, hkrati pa vročina in suša oslabita drevesa, zaradi česar so manj odporna na napade žuželk.

 

V prvi polovici leta 2017 je bilo v Sloveniji po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije odkritih za 586.000 m3 s podlubniki napadenih dreves smreke, kar je na ravni Slovenije le nekoliko manj kot v enakem lanskem obdobju. Glede napredovanja napada lubadarja 47 31so bili spodbudni spomladanski meseci, ko so mesečni podatki o odkritih napadenih drevesih nakazovali postopno umiranje napada, z nastopom vročega vremena v juniju pa so se škode ponovno začele povečevati, še posebej na Zgornjem Gorenjskem, kjer so kar za 50 odstotkov večje kot v lanskem juniju, delno tudi na slovenjgraškem in kočevskem območju. Skupaj je bilo zaradi lubadarja v treh letih po žledolomu posekanih skoraj 5 milijonov kubičnih metrov dreves, skoraj izključno smreke. Glavni ukrep varstva pred podlubniki je čim prejšnji posek lubadark ter odvoz okroglega lesa iz gozda v predelavo, ki ga je treba izvesti, še preden izpod lubja izleti nova generacija podlubnikov in se naseli na sosednjih smrekah. Nove škode zaradi lubadarja lahko zmanjšamo le z rednimi pregledi smrekovih gozdov in hitrim odzivom lastnikov gozdov ob pojavu prvih znakov napada lubadarja.

mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij