70 LET KMETIJSKE ZADRUGE MEDVODE

NatisniE-pošta

Kmetijsko zadrugo Medvode so ustanovili kmetje z območja Medvod že leta 1947, 47 12da bi svoje izdelke lahko lažje in ugodneje prodali ter za svojo proizvodnjo ugodneje kupovali repromaterial. Skozi zgodovino je zadruga doživljala vrsto preoblikovanj, vendar je svojo dejavnost ohranila vse do danes. Ima 250 članov in zaposljuje 28 ljudi. Letno ustvari več kot 11 milijonov evrov prihodkov. Glavnino prihodkov v zadrugi predstavljata odkup mleka, živine in poljščin ter oskrba kmetov s kmetijskim repromaterialom, kot so mineralna gnojila, semena, krmila, sredstva za varstvo rastlin. Zadruga upravlja s štirimi obnovljenimi prodajalnami v Medvodah, Vodicah, Šentvidu in Dobrunjah, v katerih skrbi za oskrbo svojih članov, kmetovalcev in vrtičkarjev ter podeželanov. V prodajalnah zadruge imajo kotičke, kjer ponujajo dobrote s kmetij lokalnih pridelovalcev.

47 13Janez Šušteršič, predsednik KZ Medvode: »KZ Medvode je evropsko 47 14primerljiva zadruga, ki uveljavlja temeljni vrednoti zadružništva, kot sta solidarnost in vzajemnost. Ker uspešno posluje, svojim članom izplačuje ristorno oziroma del presežka dohodka, ki ga dosega iz naslova poslovanja. Naši člani so zelo pripadni in ponosni na svojo zadrugo. Ob enakem in še boljšem delu ter ob upoštevanju smernic za naprej vseh deležnikov, pri tem naj izpostavim predvsem zaposlene v zadrugi in direktorja, je zgled tudi drugim.«

Člani so s storitvami zadruge zadovoljni, saj jim zagotavlja redno plačilo za prodane pridelke in konkurenčne nabavne pogoje v zadružnih trgovinah. V zadrugi gojijo široko solidarnost med člani. V prihodnje nameravajo še zmanjšati stroške odkupa za člane. Načrtujejo povečanje odkupa mleka in kmetijskih proizvodov ter krepitev sodelovanja z zadrugami v soseščini. Kmetje vedo, da nikdar ne bodo največja zadruga, nikoli ne bodo najmočnejša zadruga, lahko pa so najboljša zadruga.

47 15Milan Sobočan, direktor KZ Medvode: »V zadnjih petnajstih letih je Kmetijska 47 16zadruga Medvode vedno poslovala z dobičkom, v zadnjih desetih letih pa so se njeni prihodki povečali za več kot dvakrat. Predvsem je treba poudariti, da je naša zadruga postala ena od večjih odkupovalk mleka in govedi v slovenskem prostoru. V naših štirih prodajalnah lahko obiščete kotičke, kjer vam ponujamo dobrote s kmetij lokalnih pridelovalcev. Izbirate lahko med mlekom in mlečnimi izdelki, suhomesnatimi izdelki, jajci, domačimi testeninami, piškoti, moko, zeliščnimi čaji ekološke pridelave, olji, kisi, sokovi ter sadjem in zelenjavo. Mleko in mlečni izdelki ter suhomesnati izdelki imajo poreklo tradicionalno vzrejenih živali iz slovenskih kmetij.«

Zadruga poleg svoje poslovne dejavnosti temelji tudi na široki solidarnosti med člani zadruge.
Tesno je povezana z lokalnim okoljem. Bila je nagrajena s plaketo Občine Medvode, ki je najvišje priznanje Občine Medvode. Turistična zveza Slovenije pa ji je podelila priznanje za najlepše urejeno organizacijo v izboru najlepše urejenih ustanov, organizacij, podjetij, ki imajo sedež v Občini Medvode. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij