OBDELANO PODEŽELJE – TEMELJ RAZVOJA

NatisniE-pošta

Temelj razvoja vsake države je obdelano in poseljeno podeželje. Omogoča nadaljnji razvoj na vseh 47 1področjih, saj je pridelava hrane ključni dejavnik samooskrbe in samostojnosti vsake države. V zadnjem času tudi zaradi podnebnih sprememb, ki jih spremljajo pozeba, toča, suša, prihaja do velikih izpadov kmetijske proizvodnje in velike škode. Že nekaj časa se iščejo rešitve, ki bi ublažile dohodkovna in gospodarska tveganja kmetij in podjetij, a smo uspeli le z dvigom višine subvencionirane obrestne mere in sprejetjem interventnih zakonov, ki začasno pomagajo najbolj prizadetim kmetijam. Kako se učinkovito odzvati na spremenljivo podnebno dogajanje, postaja osrednja tema tudi prihodnje skupne kmetijske politike po letu 2020.

Veliko govorimo o kratkih prodajnih poteh, lokalni hrani, verigah vrednosti, ki v času sezone lokalno pridelano hrano postavijo ob bok zelo poceni sadju in zelenjavi iz uvoza. Naši kmetje s prodajno ceno pogosto ne pokrijejo niti stroškov embalaže, kaj šele dela in repromateriala, stroški slovenske pridelave zelenjave pa niso primerljivi s stroški pridelave v drugih državah. V številnih pogovorih s trgovskimi verigami iščemo poti, kako te razmere izboljšati. Nekateri koraki so bili že narejeni, a še veliko je dela, ki ga moramo opraviti tudi mi kmetje in zadruge. Tu mislim predvsem na večjo promocijo, ki bo izobrazila in prepričala potrošnika o kakovosti in prednostih domače hrane. Z avgustom se začenja nov val promocijskih aktivnosti v okviru Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov in sheme »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jasno določa poreklo surovine in pridelave proizvodov. Veliko priložnosti za prodajo lokalne hrane ostaja neizkoriščenih še v javnih zavodih. Prodaja lokalnih proizvodov pa se s pomočjo ukrepa Sodelovanje lahko poveča tudi v zadružnih trgovinah.

Za zagotovitev kmetijske pridelave in obdelanega podeželja je nujno treba zagotavljati stabilne vire financiranja. Slovensko zadružništvo je v zadnjih letih uspešno saniralo zadružno banko. Deželna banka Slovenije je danes uspešna banka, ki je blizu ljudem, razume potrebe in težave slovenskega kmeta. V njenem lastništvu je tudi Semenarna Ljubljana, ki edina ohranja avtohtone slovenske sorte rastlin, ki so zelo pomembne za državo, saj brez slovenskega semena ni kakovostne lokalne hrane. Ker želimo banko razvijati in krepiti njeno vlogo na področju agroživilstva in podeželja, iščemo nove vlagatelje, ki vidijo v Deželni banki Slovenije primernega poslovnega partnerja za nadaljnji razvoj in širitev dejavnosti v banki. Pogovori o partnerskem sodelovanju potekajo tudi z Javnim skladom za regionalni razvoj in razvoj podeželja iz Ribnice.

Mednarodno leto trajnostnega turizma, ki se tesno prepleta z lokalno hrano, kmetijstvom, obdelanim in poseljenim podeželjem in delovnimi mesti na podeželju, bo tema 55. sejma AGRA v Gornji Radgoni, kjer se bodo predstavile slovenske zadruge in podjetja v zadružni lasti v hali B Pomurskega sejma. V sredo, 30. avgusta 2017, praznujemo dan slovenskih zadružnikov, zato vas vabimo, da nas obiščete!

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij