OTROKOVA ČUSTVA IN DEJANJA

NatisniE-pošta

Naši otroci so velikokrat jezni, trmasti, razdraženi, jokajo. Velikokrat to počnejo v javnosti, kjer nam je 48 27neprijetno in ne vemo, kako naj se odzovemo, da ne bomo pridobili še več pozornosti.


Seveda s tem, ko je nas sram za otrokova dejanja, njega ni treba biti sram. Otrok tukaj pridobiva moč in izkušnjo, kaj mora narediti naslednjič, da bomo »zmrznili« mi kot starši. Kaj storiti, ko otrok naredi sceno? Najprej moramo ločiti čustva od vedenja. Torej, otrok nekaj občuti in se na to odzove. Otrok mora dobiti sporočilo, da je to, kar čuti, OK. Da ni z njim nič narobe. To naredimo s stavkom: »Vidim, da si jezen, to lahko razumem, tudi jaz bi bila jezna (ali žalostna ali razočarana …), če bi morala sredi igre spat.« Počakamo, da se otrok umiri, in šele potem komentiramo njegovo vedenje. Nihče, niti odrasli, ne more funkcionirati, dokler se ne pomiri. Otroka pa najhitreje pomirimo, če razumemo njegova čustva – z empatijo. (Enako je pri odraslih.) Ko se pomiri, mu povemo, da lahko razumemo jezo, ampak tega, da je brcal, pa ne dopuščamo (otroka naučimo, kako prepoznati in kontrolirati svoja čustva). Nato mu povemo, kaj se bo zgodilo naslednjič: »Lahko se pogovarjava o tem, kaj boš naredil naslednjič, ko boš jezen, in izbereva način, kjer ne boš delal škode.« Pomembno je, da otroka naučimo zavedanja čustev in njegovih vedenj, saj lahko, če ga tega ne naučimo, stopnjuje svoje odzive v nasilne. Te pa je zelo težko zaustaviti.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij