ŽIVAHNE PRAZNIČNE BARVE LONČNIC

NatisniE-pošta

Sobne lončnice nam krasijo dom vse leto. V decembru pa so nekatere še posebej priljubljene, saj poleg zelenja ponujajo tudi čudovite, 48 23praznične barve svojih cvetov in plodov. Božično zvezdo vsi poznamo in gotovo že stoji na izbrani polici. Kaj pa, če si letos omislimo še kaj novega?

Amarilis

Mogočen cvet amarilisa bo praznične dni dodatno polepšal, še posebej, če ga bomo vzgojili sami. Za sajenje izberemo humozno zračno prst, čebulico pa posadimo tako, da je kar polovica gleda ven. Lonček zato ne sme biti prevelik, najbolje je, če med čebulico in robom lončka ostaneta le kakšna dva centimetra prostora. Amarilis nato postavimo v temo in ga občasno zalivamo. Ko cvetno steblo požene 6 do 8 cm v višino, ga postopoma prestavljamo na svetlejše mesto, pri velikosti 10 cm pa rastlina potrebuje že veliko svetlobe. Rastlino med cvetenjem prestavimo v prostor s temperaturo 15 do 18 °C.

Božični kaktus48 25

Njegovo mesto naj bo na sončni okenski polici, kjer bo tudi obilno cvetel. Zalivamo ga šele, ko je na otip suha že polovico prsti v lončku. Pogostost zalivanja je odvisna od toplote, svetlobe, intenzivnosti rasti in zračne vlage, za slednjo moramo posebej poskrbeti pozimi, ko so prostori precej suhi. Božični kaktus po cvetenju obrežemo, saj s tem spodbudimo bolj razvejano rast. Del vsakega stebelca odrežemo z ostrim nožem, odrezane dele pa potaknemo v rahlo prst in si tako vzgojimo nove rastline. Poleti kaktus lahko prestavimo ven v senco ali polsenco.

Zimska češnja48 24

Poznamo jo tudi pod imenoma jeruzalemska češnja in brazilski koralni grm. Njen glavni okras so okrogle jagode različnih barv, od zelene preko kremaste, rumene in oranžne do rdeče. Da bo ob¬dr¬ža¬la ja¬go¬de še dol¬go po¬zi¬mi, jo po¬sta¬vi¬mo na hlad¬nejše, do¬bro os¬vet¬lje¬no me¬sto, poleti pa jo prestavimo na prosto na sonce ali v polsenco. Ko jagode odpadejo, rastlino obrežemo, pozno spomladi pa bo zacvetela z majhnimi zvezdastimi cvetovi, ki se pozneje razvijejo v okrogle jagode. Če¬prav je rast¬li¬na zelo lepa, pa je vsa, s plo¬do¬vi vred, stru¬pe¬na, zato po¬skrbimo, da bo stala na me¬stu, kjer ne bo do¬stop¬na otro¬kom in domačim živalim.

Ardisia48 26

Njen najlepši okras so bleščeče rdeči kot grahovo zrno veliki plodovi, zato je znana tudi kot jagodno drevce. Plodovi ostanejo na rastlini zelo dolgo, včasih tudi vse leto. Ardisia raste v obliki grmička z redko krošnjo, liste ima usnjate z valovitim robom. Cveti neizrazito, z majhnimi, belimi ali nekoliko rožnatimi cvetovi. Najlepše bo rasla v svetlem in toplem prostoru z visoko zračno vlago, poleti pa jo lahko prestavimo na prosto.

Želimo vam vesele praznike ter veliko sreče in uspehov v letu 2018!

Semenarna Ljubljana

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij