ZIMSKA SEČNJA LESA

NatisniE-pošta

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE48 20
PREVIDNO PRI DELU V GOZDU V ZIMSKIH RAZMERAH!

Mnogi lastniki gozdov in gozdni delavci se gozdarskih del lotijo tudi pozimi. Čeprav razmere za sečnjo zaradi hladnega in mokrega vremena pogosto niso idealne, ima zimska sečnja v gozdu tudi nekatere prednosti: drevesa niso »v soku«, zato ima njihov les nižjo vlažnost v primerjavi z lesom, posekanim v drugih letnih časih, poleg tega pa so zaradi zmrzali poškodbe gozdnih tal zaradi spravila lesa bistveno manjše kot v drugih letnih časih. Posek in spravilo lesa v zimskih razmerah sta zelo smiselna, vendar le ob primerni usposobljenosti, opremljenosti in fizični pripravljenosti izvajalcev. Delo v mrazu je težje, naši odzivi so počasnejši, varen umik pri poseku drevesa je otežen, obstaja tudi nevarnost padca zaradi spolzkega in zamrznjenega terena.

 

 

Zaradi snega na drevju in deblu se lahko drevju spremeni težišče, mraz 48 21pa lahko povzroči krhkost debla in vej, ki se lahko hitreje zlomijo. Posebej previdni in izurjeni moramo biti pri sanaciji podrtih, prelomljenih in obviselih dreves – deformirana lesna vlakna v sebi nosijo napetosti, ki lahko ob sprostitvi postanejo smrtonosne za gozdnega delavca ali lastnika gozda. Za delo v zimskih razmerah sta nujni primerna oprema in usposobljenost. Če menite, da ste premalo usposobljeni, je najbolje, da za izvedbo del najamete dobro usposobljenega izvajalca. Za sečnjo in spravilo lesa v zimskih razmerah se lahko lastniki gozdov usposobijo tudi na tečajih Zavoda za gozdove Slovenije, pri izvedbi pa je nujno treba upoštevati pravila varnega dela pri sečnji in spravilu lesa. Vsako leto se pozimi v slovenskih gozdovih še vedno dogajajo nesreče s tragičnimi posledicami.

Boris Rantaša, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij