VZPOSTAVLJENA REGISTER NASTANITVENIH OBRATOV IN REGISTER ETURIZEM

NatisniE-pošta

S 1. decembrom 2017 je Agencija za javnopravne evidence in storitve (AJPES) vzpostavila in začela upravljati tudi Register nastanitvenih obratov in register eTurizem.
V Register nastanitvenih obratov izvajalci nastanitvene dejavnosti vpisujejo nastanitvene obrate. Zavezanci za vpis nastanitvenega obrata v register so gostinci, sobodajalci, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in upravljavci marin, ki gostom nudijo nastanitev v nastanitvenem obratu. Po pojasnilu AJPES morajo poročati tudi gospodarski subjekti, ki oddajajo nastanitvene obrate zgolj zaposlenim in njihovim družinskim članom ter plačujejo turistično takso. Zavezanci morajo »obstoječe« nastanitvene obrate obvezno vpisati v Register nastanitvenih obratov v prehodnem obdobju, in sicer najpozneje do 28. februarja 2018.

S 1. decembrom 2017 pa je AJPES vzpostavil tudi nov sistem eTurizem za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah za namene vodenja evidence gostov, spremljanja obračuna in plačila turistične takse ter za statistične namene. Po novem se bodo podatki poročali samo prek spletnega portala AJPES in ne več ločeno Policiji, Statističnemu uradu Republike Slovenije (SURS) in občinam. Zavezanci za poročanje so izvajalci nastanitvene dejavnosti (gostitelji oziroma od njih pooblaščene osebe), katerih nastanitveni obrati so vpisani v Register nastanitvenih obratov. Zavezanci poročajo dnevne in mesečne podatke prek spletne aplikacije eTurizem oziroma spletnega servisa za vsak posamezni nastanitveni obrat, ki ga upravljajo. Od 1. marca 2018 bo prijava gostov mogoča samo še prek spletne aplikacije eTurizem na portalu AJPES.
Po AJPES povzela Barbara Fekonja, Zadružna zveza Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij