SPREMEMBE ZAKONA O KMETIJSTVU

NatisniE-pošta

Letos se Zakon o kmetijstvu spreminja in dopolnjuje že drugič. Tokratne spremembe in dopolnitve zakona se nanašajo zlasti na področje verige preskrbe s hrano, na začasno ali občasno delo v kmetijstvu ter na izobraževanje na področju čebelarstva.
V predlogu zakona sta urejeni pravna domneva znatne tržne moči in podrobnejša opredelitev nedovoljenega ravnanja, uvajajo se obvezne pisne pogodbe in obvezne sestavine pogodbe ter določa višina glob za nedovoljena ravnanja. Predlog zakona vpeljuje možnost začasnega in občasnega dela v kmetijstvu, saj naj bi se s tem omogočilo kmetijski panogi, da s pomočjo izvajalcev del opravi potrebno delo v točno določenem časovnem obdobju glede na proizvodni proces v panogi. Zaradi vse večjega zanimanja za slovensko znanje na področju čebelarstva, predlog zakona uvaja pravno podlago za šolo čebelarstva, ki bo namenjena usposabljanju domačih in tujih čebelarjev.

Zadružna zveza Slovenije ima na predlog zakona pripombe, zlasti v delu, ki opredeljuje subjekte z znatno tržno močjo in obveznosti, ki jih ti subjekti po zakonu morajo izpolnjevati. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je o tokratni spremembi Zakona o kmetijstvu povedal: »Zadruge ostro nasprotujemo posameznim členom, ki nas enačijo s trgovskimi sistemi in bistveno posegajo v zadružno delovanje. Želimo, da zakon, ki je temeljni zakon v kmetijstvu, upošteva zadruge kot skupine kmetov, ki se prostovoljno povezujejo med sabo, da okrepijo svoj položaj ravno nasproti močnejši stranki v verigi. Nikakor se zadruge ne morejo enačiti s trgovskimi sistemi, ki so, kot je vsem znano, zelo koncentrirani in imajo izjemno moč na trgu. Težko si predstavljam zadrugo, ki bi izvajala znatno tržno moč in nepoštene prakse nad svojimi člani, saj so člani njeni lastniki, upravljavci in poslovni partnerji. In če bi kdo to počel, ga v zadrugi zagotovo ne bi bilo več. A zadruge se srečujemo s partnerji, ki so precej močnejši v verigi, in zoper te bi se morali usmeriti zakonodajni ukrepi in aktivnosti. Zadruge si že vrsto let močno prizadevamo okrepiti položaj kmeta in zadrug v verigi preskrbe s hrano. Trudimo se odpraviti neravnovesja v prehranski verigi in zagotoviti primerne odkupne cene kmetijskih proizvodov.« A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij