PRELOMNI TRENUTKI SLOVENSKEGA ZADRUŽNIŠTVA

NatisniE-pošta

Iztekajoče leto so zaznamovale naravne ujme, spremembe zakonodaje in objava številnih javnih razpisov iz Programa razvoja podeželja. 48 1Konec leta je bil sklican tudi izredni občni zbor zveze, kjer so bili ovrženi vsi očitki zadrug sklicateljic občnega zbora zoper predsednika upravnega in nadzornega odbora. Sklicatelji izrednega občnega zbora so s širjenjem neresnic v medijih in s sklicem izrednega občnega zbora naredili poslovno škodo tako banki kot celemu zadružnemu sistemu. Da bomo ponovno vrnili ugled zadružništvu, ki smo ga z dobrim delom gradili desetletja, bomo potrebovali veliko energije in časa.

V novembru se je zaključil prvi krog pogovorov s potencialnimi investitorji, ki so oddali svojo ponudbo za nakup dela Deželne banke Slovenije. Sedaj intenzivno potekajo pogovori in usklajevanja. Ko bodo zadeve v fazi, ko bo mogoče o njih odločati, bomo sklicali organe Kapitalske zadruge, predstavili vse možne variante in skupaj sprejeli odločitev. Naša želja je za delnico iztržiti čim višjo ceno in z izbranim investitorjem najti skupno pot za prihodnji razvoj banke, saj želimo, da bi ta še naprej podpirala kmetijstvo in podeželje, sledila zadružnim vrednotam in skrbela za razvoj tega področja. Deželna banka Slovenije posluje z dobičkom ter je banka z ugledom in razvejano poslovno mrežo. V lanskem letu je ustvarila več kakor 3 milijone evrov dobička. V njenem lastništvu je tudi Semenarna Ljubljana. Po uspešno zaključeni prisilni poravnavi smo napeli vse moči in poslovanje podjetja postavili v razvojne okvire, kjer v prihodnje načrtujemo številne nove investicije tako v razvoj in tehnologijo kot v opremo, v skladu z načrti.

Zdaj je letos že drugič odprt Zakon o kmetijstvu. Zadruge zahtevamo, da zakon, ki je temeljni zakon v kmetijstvu, upošteva zadruge kot skupine kmetov, ki se prostovoljno povezujejo med sabo, da okrepijo svoj položaj ravno nasproti močnejši stranki v verigi. Nikakor se zadruge ne morejo enačiti s trgovskimi sistemi, ki so, kot je vsem znano, zelo koncentrirani in imajo izjemno moč na trgu. Zadruge si že vrsto let močno prizadevamo okrepiti položaj kmeta in zadrug v verigi preskrbe s hrano. Trudimo se odpraviti neravnovesja v prehranski verigi in zagotoviti primerne odkupne cene kmetijskih proizvodov.

Evropska komisija je nedavno objavila temeljne usmeritve prihodnje skupne kmetijske politike po letu 2020, ki gredo v smeri poenostavitev, prilagajanja kmetij podnebnim spremembam in upravljanja s tveganji ter varovanja okolja. Za Slovenijo je pomembno, da v pogovorih z Evropsko komisijo zagotovimo ustrezne finančne vire in ukrepe, ki bodo omogočali ohranitev in razvoj slovenskega kmetijstva in zadružništva. Ker slovenski kmetje kmetujemo v bistveno težjih razmerah za kmetovanje, potrebujemo učinkovito in slovenskim razmeram prilagojeno kmetijsko politiko, ki bo sledila potrebam našega kmetijstva, zadružništva in podeželja.

Seveda je pred zadružništvom vrsta novih izzivov, povezanih s spodbujanjem razvoja krožnega gospodarstva in zelenih tehnologij ter digitalizacije. V naslednjem letu nas čaka uvajanje kolektivne blagovne znamke Zadružne zveze Slovenije, s katero želimo povečati prepoznavnost kmetijskega in gozdarskega zadružništva v poslovnem okolju. Naša želja je ponovno vzpostaviti zadružno revizijo in zadružna pravila narediti bolj zavezujoča.

Vsem želim vesele in blagoslovljene božične praznike, v novem letu pa veliko sreče, zdravja, zadovoljstva v osebnem življenju in uspehov na poslovni poti.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij