PRIHODNOST PRESKRBE S HRANO IN KMETIJSTVA PO LETU 2020

NatisniE-pošta

Konec novembra je Evropska komisija izdala sporočilo z naslovom »Prihodnost preskrbe s hrano in kmetijstva«. Dokument predstavlja temeljne usmeritve prihodnje skupne kmetijske politike po letu 2020, ki gredo v smeri poenostavitev, prilagajanja kmetij podnebnim spremembam in upravljanja48 5 s tveganji ter varovanja okolja. Nanj se je odzval tudi Svet za kmetijstvo in razvoj podeželja RS.

V sporočilu Komisija ugotavlja, da je Evropa med vodilnimi proizvajalci hrane, saj zagotavlja prehransko varnost več kot pol milijarde ljudi v EU. Kmetje skrbijo za naravne vire tal, vode, zraka in biotske raznovrstnosti na 48 % kopne površine EU, zato so prvi skrbniki okolja, za dodatnih 36 % kopne površine pa skrbijo gozdarji. Evropsko kmetijstvo zagotavlja 22 milijonov delovnih mest, predelava hrane in z njo povezana maloprodaja in storitve pa še enkrat toliko, so zapisali v poročilu Evropske komisije. Na podeželskih območjih EU prebiva 55 % vsega prebivalstva EU.

Prihodnja skupna kmetijska politika po letu 2020 še naprej predvideva dva stebra financiranja, in sicer za neposredna plačila in za razvoj podeželja. Neposredna plačila omogočajo stabilizacijo dohodka 7 milijonom kmetom v EU, ki obdelujejo 90 % zemlje. Z njimi si kmetje blažijo tržne nestabilnosti in omogočajo razmeroma stabilne dohodke, v prihodnje pa bodo morala biti neposredna plačila bolj enostavna in ciljno usmerjena. Velik poudarek bo tudi na varstvu okolja in podnebnih spremembah ter trajnostnem kmetijstvu, zmanjšanju pretirane birokracije, ustvarjanju ugodnih okoliščin za inovacije ter na dostopu do zanesljivega in novega znanja. V prihodnje bo pomembna vpeljava digitalizacije v kmetijstvo, kjer bi lahko kmetje uporabili precizno kmetovanje, velepodatke, trajnostno energijo itd. Na Komisiji se tudi zavedajo pomena kmeta in kmetijstva v živilski verigi, saj so kmetje primarni pridelovalci hrane. Poročilo predvideva tudi večjo suverenost držav članic pri izpolnjevanju ciljev skupne kmetijske politike, ki jih bo določila EU, in pripravo Strateškega načrta za skupno kmetijsko politiko za posamezno državo članico.
Za Slovenijo je pomembno, da v pogovorih z Evropsko komisijo zagotovi ustrezne finančne vire in ukrepe, ki bodo omogočali ohranitev in razvoj slovenskega kmetijstva in zadružništva. Zagotoviti pa bo treba tudi ustrezne finančne vire za obvladovanje podnebnih in tržnih tveganj za preživetje naših kmetij. Ker slovenski kmetje kmetujemo v bistveno težjih razmerah za kmetovanje, potrebujemo učinkovito in slovenskim razmeram prilagojeno kmetijsko politiko, ki bo sledila potrebam našega kmetijstva, zadružništva in podeželja. M. P. in A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij