VELIKA NOČ JE PRAZNIK VESELJA, UPANJA, LJUBEZNI IN VERE

NatisniE-pošta

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ko verniki praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Velikonočni prazniki se tra49 29dicionalno začnejo s cvetno nedeljo, ki je zadnja nedelja pred veliko nočjo – letos bo to nedelja, 25. marca 2018, ko k blagoslovu verniki prinesejo cvetnonedeljske butare. Cvetnonedeljske butare so šopi, izdelani iz rastlinja, ki se po posameznih slovenskih krajih nekoliko razlikujejo. Najpogosteje so iz vejic vrbe, brinja, bršljana, leske, bezga in drena. Ponekod jim dodajajo drugo zelenje, cvetje in veje sadnega drevja ter trte. Na Primorskem šibje in rastlinje nadomeščajo oljčne veje. Po ljudskem izročilu cvetnonedeljska butara velja za zaščitnico doma, domačih živali, zemljišč in pridelkov. Cvetni nedelji sledi veliki teden, ki je namenjen pripravljanju prazničnih jedi. Te imajo simbolični pomen: pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ, šunka Kristusovo telo, potica pa je simbol trnjeve krone Kristusa. Po postu velikonočnega petka in blagoslovu jedi na velikonočno soboto sledi velikonočna nedelja oziroma velika noč, ki po jutranji maši in žegnu prinaša pojedino velikonočnih jedi. Vse drobtine, olupke in kosti gospodinje vržejo v ogenj, jajčne luščine pa potresejo okoli hiše. Velikonočni prazniki se zaključijo z velikonočnim ponedeljkom, ko po nekaterih krajih potekajo različne igre s pirhi, kot so sekanje, zbijanje pirhov in velicanje – trkanje pirhov po grablju ali perivniku. Velikonočni ponedeljek, ki je letos 2. aprila, je dela prost dan. Po različnih virih povzela A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij