PO VETROLOMU V GOZDOVIH NAM ZNOVA GROZI NAPAD PODLUBNIKOV

NatisniE-pošta

Naravne ujme so postale stalnica tudi v slovenskih gozdovih. Po žledolomu v letu 2014 in 49 19obsežnem napadu podlubnikov v preteklih treh letih je bilo zaradi vetroloma sredi decembra 2017 v Sloveniji ponovno poškodovanih več kakor 2 milijona kubičnih metrov drevja. Največje površine gozdov s podrtim in polomljenim drevjem so nastale na Kočevskem, Notranjskem in Koroškem, v manjšem obsegu pa tudi drugod po Sloveniji.


Gozdarji pri odstranjevanju podrtega drevja bijejo bitko s časom

49 20

. Prioriteti pri izvedbi sanacije sta posek in spravilo poškodovanih iglavcev, na katerih se bodo spomladi začeli razvijati podlubniki. Podlubniki, predvsem smrekov lubadar, lahko povzročijo v gozdovih še večjo škodo kot vetrolom, polomljena in podrta drevesa pa so idealna podlaga za njihov razvoj. Po žledolomu v letu 2014, ko ni bilo mogoče do spomladi odstraniti vseh poškodovanih iglavcev, je smrekov lubadar v naslednjih treh letih uničil še za dodatnih 6 milijonov kubičnih metrov lesa, predvsem smreke. Kljub prizadevanjem gozdarjev se je ta napad lubadarja začel umirjati šele v jeseni leta 2017, decembrski vetrolom pa je ustvaril razmere za ponovni zagon podlubnikov. Zadnji rok za posek po vetrolomu poškodovanih iglavcev in njihov odvoz iz gozda v predelavo je 15. maj 2018, kjer pa so bili gozdovi že prej prizadeti zaradi lubadarja, je ta rok še krajši (do konca marca 2018). Lastniki poškodovanih gozdov bodo lahko le z upoštevanjem teh rokov, ki jih določi revirni gozdar, obvarovali svoj gozd pred napadom podlubnikov, ohranili vrednost lesa, ki z razvojem žuželk pod lubjem hitro pada, in se izognili postopkom gozdarske in

špekcije.

mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij