MLEKARNA PLANIKA INOVATIVNA PRI SPODBUJANJU LOKALNE PRIDELAVE IN PREDELAVE ŽIVIL
Konec januarja 2018 je pod okriljem Inštituta za nutricionistiko potekala razglasitev najbolj inovativnih živil leta 2018. Posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je prejela zadružna Mlekarna Planika, ki odkupuje in predeluje izključno mleko, pridelano na hribovitih lokalnih območjih. Na ta način pomembno prispeva k obdelanosti kmetijskih zemljišč, ohranjanju panoge in lokalnemu zaposlovanju. Posebno pozornost v mlekarni posvečajo svežemu pasteriziranemu mleku, ki ima zaradi načina proizvodnje značilen poln okus. Na to vplivajo prehrana živali, način vzreje in visokogorski predeli odkupnega območja, kjer se živina v poletnih mesecih pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo. Takšno mleko je tudi odlična surovina za raznolike mlečne izdelke, ki jim z veliko mero inovativnosti dodajajo zanimive lokalne sestavine, so pojasnili razloge o izboru na Inštitutu za nutricionistiko. B. J.