ZADRUŽNIKI NA REGIJSKIH SREČANJIH O PRIHODNOSTI KMETIJSTVA

NatisniE-pošta

49 4Zadružna zveza Slovenije je letos že petnajsto leto zapored organizirala regijske posvete za člane zadrug, ki so se jih udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah. Zadružnikom, udeležencem regijskih posvetov, smo skupaj s sodelavci Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavili prihodnje usmeritve skupne kmetijske politike po letu 2020 in aktualno dogajanje na področju kmetijstva. Predstavili smo podatke o poslovanju zadrug ter podali informacijo o aktualnem delu Zadružne zveze Slovenije in o načrtovanih aktivnostih. Osrednja vsebina regijskih srečanj pa je bila namenjena razpravi in predstavitvi problematike, s katero se srečujejo zadružniki v posamezni regiji.

Zadružniki so na regijah izpostavili predvsem ureditev problematike aktivnega kmeta. Prihodnja skupna kmetijska politika mora jasno opredeliti malega in velikega kmeta ter družinske kmetije. Opozorili so na problematiko divjih zveri, ki otežujejo življenje in kmetovanje, na težave pri pridobivanju dovoljenj pri gradnji, kjer se postavljajo nerazumne zahteve, ter na problematiko davkov pri oddaji grozdja, kjer so kmetje, ki oddajajo grozdje v zadrugo, deležni slabše davčne obravnave kot pa kmetje, ki ga predelajo sami.

49 5Opozorili so na težave pri prenosu kmetije s starejše generacije na mlajšo. Kritični so bili do dela Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Skrbi jih veliko nihanje cen mleka. Posebej so izpostavili nujnost, da se v javnih zavodih poveča prisotnost lokalno pridelanih živil in živil iz sheme »izbrana kakovost«. Nujna je uvedba masnih bilanc, s katerimi bi zagotovili sledljivost mesa in učinkovito preprečili potvorbe porekla mesa. Podobna situacija je tudi na področju vinarstva, kjer je Slovenija edina država, ki nima znamke za vino. Opozorili so na problematiko povečanega uvoza hrane in prehrambnih izdelkov iz tujine, ker tuja podjetja prevzemajo slovenske trgovske verige. Izpostavili so problematiko obdavčitve hmeljarskih kmetij, opozorili so na nujnost sprejetja posebnih ukrepov za odpravo posledic, ki jih je v gozdu povzročil vetrolom, še prej pa lubadar in žled.

Opozorili so na neenake pogoje glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev v primerjavi s sosednjimi državami, kar slovenske kmete postavlja v manj konkurenčen položaj. Kritični so bili do predloga Zakona o kmetijstvu, ki je bil sprejet na Vladi RS in zadruge enači z velikimi trgovskimi sistemi, kar nasprotuje osnovnemu namenu zadružništva. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij