70 LET KMETIJSKE ZADRUGE CELJE

NatisniE-pošta

Kmetijska50 19 zadruga Celje je nastala pred 70 leti, to je leta 1948, iz manjših okoliških zadrug. V dolgoletni zgodovini je zadruga uspešno krmarila skozi različne sisteme, kot so bili Hmezad, SOZD Merx. Po sprejetju Zakona o zadrugah leta 1992 pa se je zadruga preoblikovala in danes deluje pod imenom Kmetijska zadruga Celje, z.o.o.

 

Od leta 2000 50 20kmetijsko zadrugo vodi in zastopa predsednik Marjan Kovač, ki o zadrugi pravi: »Današnja vizija Kmetijske zadruge Celje je, da se borimo naprej in da je zadružna usmeritev res pravilna. Letni promet je zadovoljiv, saj smo v pravi meri vključili komercialno razmišljanje. Zadruga letno ustvari 9 milijonov evrov prometa. Zelo pomembno je, da zadruga ni preozko specializirana. Polovico naše dejavnosti predstavljata odkup goveje živine za zakol in nadaljnjo rejo ter odkup mleka in nekaterih žit, drugo polovico pa trgovska dejavnost. Zavedamo se, da mora biti zadruga predvsem dober servis za kmeta in poslovati pozitivno.«

 

V zadrugi so posebej ponosni na nakupovalno središče oziroma Poslovno-trgovski center v Vojniku, ki je tako rekoč mesto v malem, saj se tu nahajajo pošta, banka, trgovine z obutvijo in tekstilom, moderna kmetijska trgovina, optika, vrtec, zdravnik, fizioterapija, odvetniška pisarna, zavarovalniška agencija in še nekaj dejavnosti. Pred zadružnim centrom v Vojniku so postavljene stojnice, na katerih kmečke ženske prodajajo razne domače pridelke in izdelke.

Zadruga letno odkupi o svojih kooper50 22antov preko 5000 kosov živine, predvsem mladega pitanega goveda, krav, telet, konjev in prašičev. Zadruga svoje člane oskrbuje s kakovostnimi teleti za pitanje in vsem repromaterialom. Od 50 kmetov zadruga odkupi na leto 2,3 milijone litrov mleka in ga proda Mlekarni Celeia. Za potrebe konzorcija hmeljarjev organizira in tehnološko vodi pridelavo hmelja.

Kmetijska zadruga Celje dobro sodeluje tudi z občino Vojnik. »Od leta 1948 je politika narekovala, s kom se bomo združevali in kdaj razdruževali. A z vsakim razdruževanjem smo pustili nekaj velikim, mi pa ostali še bolj obubožani. Leta 1991 pa je le prevladal razum in smo zadrugo rešili,« s ponosom pove Ma50 40rjan Kovač in doda: »Brez preteklosti ni sedanjosti in prihodnosti. In naša prihodnost je odvisna od razvojne strategije kmetijstva in od zavedanja, da pridelava hrane ponovno postaja strateška prednost.« B. K.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij