90 LET VINSKE KLETI KRŠKO

NatisniE-pošta

Organizirano 50 14vinogradništvo in kletarstvo sta se na Dolenjskem začeli z ustanovitvijo Vinarske zadruge v Kostanjevici na Krki ob koncu leta 1928. Gospodarske razmere in zaradi trsne uši propadli vinogradi so narekovali združevanje proizvajalcev v specializirano zadrugo, ki bo pospeševala obnovo in delovala na področju prodaje in promocije dolenjskih vin, predvsem že uveljavljenega avtohtonega vina cviček. Vinska klet Kostanjevica je bila leta 1952 pripojena h Kmetijski zadrugi Kostanjevica na Krki, v letu 1965 pa se je združila s Kmetijsko zadrugo Krško.

Letos Vinska klet Krško praznuje visok jubilej – 90 let od prvih začetkov delovanja. Vinska klet Krško deluje v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o., ki danes združuje 221 članov. Janez Živič, direktor zadruge, pravi: »Gradimo na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar zagotavlja, da je Klet Krško danes opazna ponudnica visoko kakovostnih vin in hkrati vodilna proizvajalka najboljšega cvička PTP, ki je pravi vinski posebnež.« Dokaz za visoko kakovost vin so najžlahtnejša odličja na domačih in tujih ocenjevanjih vin.

V Vinski kleti Krško negujejo vina v grajskih kleteh v starem grajskem poslopju, kjer so nekdaj prebivali grofje Auerspergi. V 18. stoletju je bilo gospodarstvo Šrajbarskega turna oziroma gradu Leskovec pri Krškem na vrhuncu. Leta 1770 je bila zgrajena tudi še danes lepo ohranjena vinska klet, v kateri pa seveda takrat niso hranili le cvička, ampak različna, predvsem bela vina. Vinograde so imeli večinoma v bližnji okolici, bogat arhiv o tem pa hranijo v fondu Šrajbarski turn v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani.

Gospodarsko 50 15in politično združevanje sta doživeli največji razvoj po letu 1970 z otvoritvijo prve polnilnice vina, razširitvijo kletnih zmogljivosti, pridobitvijo lastnih vinogradniških površin in z uspešnimi (trajnimi) medsebojnimi odnosi z zasebnimi pridelovalci.

»Današnja Kmečka zadruga Krško, z. o. o., je bila ustanovljena leta 1993 in ima lastne vinogradniške površine na posestvu Sremič, kjer pridelujemo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina. Grozdje za cviček PTP odkupujemo od članov svoje zadruge,« pove Gabrijel Metelko, predsednik zadruge.

Zadruga je vseskozi aktivno sodelovala pri zaščiti vina cviček in ustanovitvi Konzorcija Cviček, z. o. o., ki povezuje 12 partnerjev, ki želijo ohraniti tradicionalno pridelavo avtohtonega vina cviček PTP in s prodajo v višjem cenovnem razredu zagotoviti obstoj dolenjskih vinogradnikov. To jim uspeva s skupnimi promocijskimi nastopi in enotno podobo navojnih zamaškov, kjer je poleg napisa Konzorcij Cviček zaščitni znak majolika.

Žlahtni sijaj neštetih medalj in priznanj priča o mogočni zgodovini in navdušenem zrenju v prihodnost pri pridelovanju najkakovostnejših vin z blagovno znamko, ki odraža najboljše, kar lahko ponudi z 90-letno tradicijo. S ponosom so obeležili visok jubilej s številnimi spremljajočimi dogodki in osrednjo prireditvijo – Prvo revijo slovenskih napitnic o vinu, kjer je nastopalo osem izbranih slovenskih pevskih zborov z odličnimi glasbenimi gosti. K. S.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij