OZIMNA ŽITA IZ SEMENARNE LJUBLJANA

NatisniE-pošta

Pester in kakovosten izbor ozimnih žit boste tudi letos našli v ponudbi Semenarne Ljubljana, njeni strokovnjaki pa vam bodo svetovali pri izbiri primernega semena. V nadaljevanju so poudarjene le nekatere sorte s posebnimi značilnostmi. Popolno ponudbo ozimnih žit si oglejte na spletni strani in v katalogu, ki bo na voljo tudi na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Izbor ozimnih žit, ki smo ga pripravili v Semenarni Ljubljana za sezono 2018/19, temelji na večletnih rezultatih sortnih mikro in makro 51 32poskusov ter tudi na izkušnjah v široki pridelavi. Na ta način lahko pridelovalcu predstavimo sortno prilagojeno agrotehniko, s katero lahko kar najbolj izkoristi genetski potencial, ki mu ga omogoča sodobna sorta. Da lahko izkoristimo vse prednosti, ki nam jih ponuja sodobna sorta, pa je seveda prvi pogoj nabava zdravega in kakovostnega certificiranega semena. Sezona 2018/19 se bo začela s setvijo ozimnega ječmena in rži. Med linijskimi sortami navadnega ječmena ne moremo mimo rekorderjev v pridelavi zrnja, to sta sorti CONCORDIA (dvovrstni ječmen) in HOLMES (šestvrstni ječmen). Poleg linijskih sort navadnega ječmena je v ponudbi še hibrid ZOO, katerega prednosti pridejo do izraza predvsem v stresnih razmerah. Za slabša rastišča, ki niso primerna za pridelavo ječmena ali pšenice, sta v ponudbi dve sorti tritikale (sorta RAGTAC in GRENADO) ter sorta ozimne rži (sorta DANKOWSKIE AMBER). Sorta Dankowskie amber je populacijska sorta rži, katere pridelki so na ravni hibridnih sort rži, po kakovosti pa sorta dosega izredno visoke vrednosti pri padnem številu, ki je najpomembnejši pokazatelj kakovosti rži. Pri najpomembnejšem ozimnem žitu, to je pri navadni pšenici, smo tudi v letu 2018 pripravili bogat nabor sort. Tu sta dobro poznani visokokakovostni sorti OLIMPIJA in VALBONA, produktivnost in kakovost uspešno kombinirata sorti VULKAN in FALADO, sorti ILLICO in FARMEUR pa dosegata rekordne pridelke zrnja. Med pšenicami bi izpostavili še avtohtono sorto GOROLKA, ki je poleg vseh svojih kvalitet primerna tudi za ekološko pridelavo.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij